Civili su, usled napada bespilotnim letelicama koje je izvodi CIA u nameri da gađa uglavnom pobunjenike nižeg ranga na severozapadu Pakistana, bili „terorisani“ 24 sata dnevno, kaže se, između ostalog, u najnovijem izveštaju kalifornijskog Stanforda i Njujorškog univerziteta. Pretpostavlja se da je u sličnim napadima ubijeno na stotine pobunjenika i zvaničnika Al Kaide i talibana ne samo u Pakistanu, već i u Jemenu i Avganistanu.


Retka su priznanja iz redova američke vlade da u ovakvim napadima ima civilnih žrtava dok se od predsednika Baraka Obame moglo čuti da su mete ovakvih napada uglavnom osobe sa „spiska aktivnih terorista“. Stoga je nužno, ističu autori izveštaja, sprovesti javnu debatu o negativnim efektima aktuelne politike, imajući u vidu da postoje brojni dokazi o civilnim žrtvama, mada nepotvrđeni, jer je nezavisnim medijima i istražiteljima gotovo onemogućen pristup pobunjeničkim oblastima blizu avganistanske granice.

Upućeni potvrđuju da je izveštaje iz prve ruke o ovakvim napadima gotovo nemoguće dobiti. Bez odobrenja vojske, stranim reporterima pa i lokalnim novinarima je onemogućen pristup plemenskom pakistanskom lancu. Događa se čak da stradanje civila ostane neopaženo. Stručnjaci ukazuju na slučaj Tarika Kana, čija bi smrt mogla ostati neopažena da nije nekoliko dana ranije prisustvovao plemenskoj skupštini. Stidljivi tinejdžer fotografisan je tada u publici. Četiri dana kasnije je stradao u napadu bespilotnim letelicama. Napad je podigao veliku prašinu pa je komesar UN za ljudska prava Navi Pilej doveo u pitanje legalnost ove prakse. Jedan od najgorih ovakvih napada, kada je ubijeno čak 40 civila, dogodio se u istoj pakistanskoj oblasti Severni Vaziristan marta prošle godine.

Kontroverzni aspekti američke politike odnose se se na to što napade bespilotnim letelicama ne izvodi vojska već CIA i to u Pakistanu koji nije zona oružanog konflikta kao susedni Avganistan.

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta branio je, međutim, ovu praksu, navodeći da će SAD nastaviti na ovaj način da brane sebe. Početkom godine Obama je insistirao da se ova strategija „drži na uskoj uzici“, te da bi bez ovakvih napada SAD morale da pribegavaju „mnogo agresivnijim vojnim akcijama“.

Istraga agencije Asošiejted pres vođena u Pakistanu otkrila je da su većina onih koji su ubijeni u ovim napadima bili teroristi. Izveštaj univerziteta Stanford i njujorške Škole prava drži se ovih zaključaka i dodaje da su na meti napada uglavnom bili niže rangirani pobunjenici a ne visoki komandanti. Izveštaj nosi detalje o civilnim žrtvama i efektima napada na lokalno stanovništvo. Navode se podaci Biroa za istraživačko novinarstvo prema kojima je u periodu između 2004. i 2012. ubijeno između 474 i 881 civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari