Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) ukinula je svoj Centar za klimatske promene i nacionalnu bezbednost, jedinicu koju je osnovala 2009. da bi nadgledala interakciju globalnog zagrevanja i obaveštajnih i bezbednosnih izazova.

Otvaranju Centra protivili su se pojedini republikanci koji su smatrali da je to nepotrebni trošak koji skreće pažnju CIA sa terorizma i drugih, kako su rekli, mnogo bitnijih problema. Agencija nije saopštila da li ukidanje Centra ima veze sa ograničenjima budžeta.

Tod Ebic, portparol CIA, izjavio je da će Agencija nastaviti da „nadgleda bezbednosne i humanitarne izazove“ koji su rezultat klimatskih promena u okviru misije nadzora ekonomske bezbednosti, ali za to pitanje neće postojati posebna jedinica. „CIA nekoliko godina istražuje uticaj klimatskih promena na nacionalnu bezbednost. Kao deo šireg restrukturiranja analitičkih resursa, ovaj posao nastavlja da radi specijalni tim u novoj kancelariji koja se bavi ekonomskim i energetskim pitanjima koja utiču na američku nacionalnu bezbednost. Ta misija i resursi koji su za nju angažovani neće biti ni najmanje promenjeni“, navodi se u saopštenju Ebica koje je objavio Njujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari