Uvereni da će postrojenje za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada biti izgrađeno na teritoriji njihove opštine, građani Ćićevca, predvođeni opozicionim strankama SNS, SRS, SPS i DSS protive se takvoj odluci, optužujući lokalnu vlast da radi za sopstvene interese.

Predsednik opštine Ćićevac Zlatan Krkić negira da je takva odluka doneta, dok u Ministarstvu životne sredine kažu da još nije određena lokacija za postrojenje. Nadležni naglašavaju da će fabrika za tretman otpada, kao i skladištenje, biti potpuno bezbedni za okolinu i da neće biti nikakve emisije štetnih materija u vazduh ili vodu.

– Ministarstvo životne sredine imalo je nameru da održi prezentaciju u našoj opštini i da nas upozna sa postrojenjem koje bi trebalo da se izgradi u Srbiji. Naravno, da li će se ono graditi na našoj opštini ili ne, odlučili bi tek nakon upoznavanja sa svim aspektima izgradnje. Takođe, namera nadležnih bila je i da odvedu predstavnike naše opštine u neku od zemalja u okruženju, gde postoji fabrika za tretman opasnog otpada, kako bi se upoznali sa njenim radom. Tek nakon toga doneli bi odluku o eventualnoj izgradnji – naglašava za Danas predsednik opštine Ćićevac Zlatan Krkić.

On dodaje da nema govora da će u tom postrojenju biti tretiran kancerogeni niti radioaktivni otpad. Krkić naglašava da bi izgradnja postrojenja za tretman industrijskog otpada donela korist opštini, jer bi se tako rešila sopstvenog otpada, a imala bi i određene finansijske koristi.

– Država bi godišnje imala profit od pet miliona, a opština bi od toga imala 10 odsto, odnosno oko 500.000 evra, što je polovina opštinskog budžeta – zaključuje Krkić.

Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandar Vesić kaže za Danas da tačna lokacija za izgradnju postrojenja još nije utvrđena i napominje da će javnost na vreme biti upoznata sa čitavom procedurom izgradnje, kao i sa radom fabrike.

– Do kraja godine treba da pronađemo najmanje tri lokacije za izgradnju postrojenja za tretman opasnog otpada, kako bi se za tu namenu dobila sredstva od Evropske unije. Naime, iz IPA, odnosno pretpristupnih fondova našoj zemlji je odobreno tri miliona evra za finansiranje istražnih radova, ispitivanje terena i izradu kompletne dokumentacije. Nakon pronalaženja lokacije, EU će sa najmanje 11 miliona evra finansirati izgradnju postrojenja – ističe Vesić. On napominje da je više lokacija u opticaju i da će se tačno mesto za izgradnju postrojenja i skladišta utvrditi tek nakon izrade studija o izvodljivosti.

Samo neorganski otpad

Aleksandar Vesić ističe da je rad postrojenja za tretman industrijskog otpada potpuno bezbedan.

– Takvo postrojenje za preradu otpada nalazi se u centru Beča. U njemu se otpad čak i spaljuje, dok kod nas izgradnja spalionice nije predviđena. U fabrici će biti tretiran isključivo neorganski otpad, a planirano je da njen kapacitet bude dovoljan da obradi svu količinu neorganskog otpada koji se proizvede u Srbiji – naglašava Vesić. U Ministarstvu životne sredine ranije je najavljivano da će u fabrici godišnje moći da se preradi 43.000 tona opasnih materija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari