Pesmom „Pitaju šta hoćemo“ zrenjaninska hip-hop grupa Gipsy Mafia učestvovala je u zajedničkoj kompilaciji na besplatnom disku koji su snimili bendovi iz Poljske, Rusije i Nemačke – a svi se zalažu protiv fašizma. Sada su izdali album u sopstvenoj produkciji, prvenac pod nazivom „Ciganska posla“ sa ukupno 15 pesama.

Dva brata – Skill i Budy O.G. – rep muziku koriste kao sredstvo da izraze svoje stavove, da javnost upoznaju sa položajem Roma, otvoreno govore o fašizmu, ali i o svom odrastanju, druženju i okruženju.

– Ono što nam je u početku zasmetalo jeste to što su pokušali da nas predstave kao srpske crnce, koji su diskriminisani. Ali to zaista nema veze sa nama. Bitne su pesme, tekstovi, ne ko smo, šta smo, odakle smo. Pesme nailaze na dobre reakcije, hvale nas, ali ne direktno. Pevamo na srpskom i engleskom, i to o našem životu, o tome kako mi vidimo stvari. Naši gosti na albumu pevaju nešto i na romskom. Živeli smo 13 godina u Nemačkoj, imamo različita iskustva i poglede na život od većine sunarodnika. Povratak, iako dobrovoljan, bio je šok za nas jer Romi ovde zaista žive u katastrofalnim uslovima – objašnjava Ferid Ajeti, umetnički Bady O.G.

Hip-hop je baš ta vrsta muzike koja pruža mogućnost da pevaju o svom životu i iskustvima.

– Praktično hip-hop dozvoljava da se peva o običnim stvarima na angažovan način. Hip-hop slušamo godinama, omiljeni bend nam je Public Enemy. Mislimo da jedino hip-hop može da prenese poruku. O tome govore i pesme „Zato što sam Rom“, „Ciganska posla“ i „Fuck the Police“. Ta posebno, jer i naša iskustva su takva, čim nešto nije u redu, odmah hapse Roma, ni ne provere da li postoji osnovana sumnja za tako nešto. Primetili smo da nas se sete samo kada se približe izbori, onda brže bolje nešto čiste, asfaltiraju, neke poklone i pakete donose. Treba da vidite ulicu gde živimo, do pola je asfaltirana, a tamo gde počinju romske kuće samo gola zemlja. Skupili smo novac da asfaltiramo, ali nam ne daju. Nemamo ni uličnu rasvetu, sami smo je pravili. Mi se muzikom za sada bavimo iz hobija, zaposleni smo i živimo od rada. Znamo da je Romima najteže da nađu posao, većina je izgubila volju, a mi im poručujemo pesmama da se ne predaju. Ostalima poručujemo da promene pogled na Rome, nije kod njih sve tako loše – kaže Bady O.G.

Prema njegovim rečima, ime benda je igra smislom. Nije reč ni o kakvoj mafiji, već je simbolično reč o velikoj porodici, koja pomaže jedna dugoj.

– Mi smo na ovom albumu zaista imali veliku pomoć drugih muzičara. Album se zove „Ciganska posla“ ironično, želimo da tu negativnu sliku o Ciganima, koji se uvek vezuju za nešto loše, promenimo. Nije uvek sve loše to što rade Cigani. CD smo upakovali u kartonsku ambalažu zbog simbolike kartona u životu Cigana – objašnjava Skill.

U početku nije bilo podrške za ovu vrstu muzike, pa su svoje pesme plasirali preko internet portala, da bi na kraju usledili nastupi i učešća na festivalima.

– Počeli smo da pevamo i nastupamo pre šest godina. Prve pesmo smo snimali u kućnim uslovima, kod drugara, matrice su bile sa neta, a kada su pesme počele da se slušaju, mi smo dobili elan da nastavimo dalje. Počeli su nastupi u Zrenjaninu, pa u Beogradu. Ovaj album je dokaz da smo uspostavili saradnju sa muzičarima, da su nas prihvatili. Gostuju nam i muzičari iz Hrvatske. Nakon promocije u Zrenjaninu, nastupali smo 15. februara u Valjevu, gde se održavao Gipsy musik fest, 15. marta pevamo u Zagrebu, planiramo nastupe u Kraljevu, Novom Sadu, Pančevu i Beogradu – kaže Bady O.G.

Pesme Gipsy Mafie govore o diskriminaciji, životu Roma, zapošljavanju, svemu što uobičajno brine mlade u Srbiji.

– Ne spominjemo imena u pesmama, mada mislim da ljudi shvate o čemu mi govorimo, o čemu se radi, a možda se neko i prepozna. Nije reč o jednoj osobi, već o ukupnom odnosu društva prema Romima. Svi koji prate događaje u Srbiji, slušaju pesme, znaće o kakvim postupcima se radi. Ništa protiv nikoga nemamo, ali potresne su to stvari. Setite se Zvečanske ulice u Beogradu, požara usred zime u romskom naselju. Mi našim pesmama želimo da prenesemo poruku javnosti da Romi nisu loši ljudi. Isto tako želimo da poručimo Romima, kojih nažalost ima malo na našim koncertima, da moraju sami da se potrude kako bi promenili svoj položaj u društvu. Moraju da završe škole i da se zaposle, priča o kartonima je linija manjeg otpora. Nema kukanja, već moraju sami da se potrude da žive bolje – kažu braća Bady i Skill.

Muzika nije mržnja

Bend Gipsy Mafia neguje dobre odnose sa sličnim bendovima, postepeno gradi svoj imidž na muzičkoj sceni, prati šta rade domaći reperi i nada se da će muzika ostati „vrednost koja spaja ljude“.

– Sa zrenjaninskim reperima smo u odličnim odnosima, mnoge smo slušali još od malih nogu. Vidite, neki hrvatski reperi su nas odmah prihvatili. Mislim da na domaćoj rep i hip-hop sceni ima previše politike u tekstovima, previše nacionalizma i fašizma, a to onda nije muzika. Mržnja nema šta da traži u muzici. Hip-hop nije mržnja, muzika nije mržnja – objašnjava Bady O.G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari