Vlasništvo nad Norveškom kućom u Gornjem Milanovcu, jedinstvenim skandinavskim objektom na Balkanu, nije razrešeno ni nakon Skupštine Srpsko-norveškog društva održane u tom mestu. Predsednik tog društva Zoran Petrović podneo je ostavku sa obrazloženjem da ne želi da učestvuje u propadanju kuće i Društva.


Objekat u obliku vikinškog broda sa šumadijskim krovom izgradila su pre 25 godina društva iz Jugoslavije i Norveške u cilju povezivanja dva naroda i zahvalnosti Norvežanima za pomoć zatvorenima u fašističkim koncentracionim logorima.

Skupštini je prisustvovala i delegacija iz Norveške, a predsednik Društva Jim Nerdal rekao je da su kuću gradili građani te zemlje, vlada i kralj i da ona treba da bude vlasništvo u srcima dva naroda.

– Mi u kući treba da se okupljamo i nije poenta ko ima papire – istakao je on.

Na Skupštini je zaključeno da kuća treba da ostane u vlasništvu društava iz Norveške i Srbije, a ne ogranaka u Gornjem Milanovcu i Beogradu, koji sada poseduju raznu dokumentaciju o pravu korišćenja i upravljanja. Saopšteno je da je u poslovanju tog objekta zabeležen gubitak od 1,6 miliona dinara i neizmirena dugovanja od sedam miliona za poreske obaveze i plate radnicima. Gosti iz Norveške su najavili da će 17. aprila održati skupštinu Norveško-jugoslovenskog društva i da će tada doneti svoje zaključke koji će biti prosleđeni Srpsko-norveškom društvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari