Uoči dostavljanja prvih računa za objedinjenu naplatu u Zrenjaninu stigle su i optužbe beogradskog Infostana o krađi softvera za sistem objedinjene naplate. Prepucavanja traju već dve nedelje, interne komisije za proveru započele su svoj posao a javnost, upoznata sa ovim događajima, nestrpljiva je da sazna čiji softver je apliciran za primenu objedinjene naplate u Zrenjaninu.

Uoči dostavljanja prvih računa za objedinjenu naplatu u Zrenjaninu stigle su i optužbe beogradskog Infostana o krađi softvera za sistem objedinjene naplate. Prepucavanja traju već dve nedelje, interne komisije za proveru započele su svoj posao a javnost, upoznata sa ovim događajima, nestrpljiva je da sazna čiji softver je apliciran za primenu objedinjene naplate u Zrenjaninu. Građane to, zasad, ne dotiče previše jer treba da izmire dospele račune. Pošto je reč o projektu koji je za opštinu Zrenjanin donirala Evropska agencija za rekonstrukciju, očekuje se da će celu stvar brzo raspetljati interna istraga u oba preduzeća, beogradskom Infostanu i zrenjaninskoj Direkciji za izgradnju grada. Sa ovakvim stavom u javnost je izašla i v.d. direktor zrenjaninske Direkcije za izgradnju grada arhitekta Ilinka Arsić, koja ističe da će nadležne službe potvrditi ili odbaciti trdnju o krađi programa. Ceo spor nastao je trvdnjama da izvorni kod firme S-Cube odgovara izvornom kodu preduzeća Infostan, koje u objedinjenoj naplati ima dugogodišnje iskustvo.
– Protekle godine donirali smo aplikaciju opštini Žitište i nakon toga smo mislili da ćemo u partnerskom odnosu implementirati objedinjenu naplatu i u Zrenjaninu. Želeli smo da budemo pouzdan partner u celom poslu. Nakon tendera bilo je jasno da nismo izabrani kao ponuđači. Zato smo izrazili nezadovoljstvo što bar pre raspisivanja tendera naša aplikacija, donirana opštini Žitište, nije vraćena. Imamo osnovanu sumnju da je naša aplikacija poslužila nekon drugom. Sem toga, na proveru su nas uputili slični događaji u Užicu, gde su se pojavili isti ljudi, a na tenderu je pobedila firma S-Cube. Žalili smo se Upravi za poravo ponuđača. Infostan je firma sa dugom tradicijom, objedinjenom naplatom se bavimo 30 godina – ističe Jasminko Pozderac, zamenik generalnog direktora Infostana.
Čitav slučaj nešto drugačije tumači inženjer Svetlana Varadinac, rukovodilac sektora za informacione tehnologije u zrenjaninskom preduzeću Direkcija za izgradnju grada. Događaje iz 2005. godine kada je pokrenuta inicijativa da se u susednu opštinu Žitište uvede objedinjena naplata komunalnih usluga, objašnjava prekidanjem saradnje sa Infostanom.
– Infostan je donirao softver za opštinu Žitište na naš predlog, u novembru 2005. godine. Implementacija nikada nije izvršena, uprkos trvdnjama iz Infostana da je do toga došlo, bar mi nemamo informaciju o tome jer nismo u tom poslu učestvovali. Ponovo smo se sreli sa Infostanom protekle godine, kada je ova firma učestvovala na tenderu za odabir softvera za objedinjenu naplatu koji je raspisan u Zrenajninu – ističe Varadinčeva.
Komentarišući nemile događaje oko afere softver u Zrenjaninu, predsednik opštine Goran Knežević ocenio je da je opština kao osnivač učestvovala samo u odobravanju tendera i potpisivanju ugovora sa firmom S-Cube, ali se iz tih dokumenata ne može ustanoviti poreklo softvera. Prema njegovim rečima, istraga celog slučaja će pokazati šta se zapravo desilo. U zrenjaninskoj Direkciji će, pored posete inspekcije za borbu protiv organizovanog kriminala, biti sprovedena i interna istraga.
– Kada je došlo do toga da uvedemo objedinjenu naplatu u Zrenjaninu, Direkcija je pripremila potrebnu dokumentaciju za konkurs i sve radnje odvijale su se pod nadzorom predstavnika Agencije za rekonstrukciju i nadležne Komisije za javne nabavke. Otuda nas čude optužbe Infostana, sada kada smo počeli da radimo i građanima isporučujemo prve uplatnice – ističe Svetlana Varadinac, rukovodilac projekta implementacije sistema objedinjene naplate u Zrenjaninu.
Budžet za sistem objedinjene naplate iznosio je 126.000 evra, a od te sume 89 odsto su donirana sredstva Evropske agencije za rekonstrukciju. Ugovor je potpisan na šest meseci. Prema dostupnoj dokumentaciji, inicijativa za raspisivanje tendera pokrenuta je 8. avgusta protekle godine da bi opštinska Komisija prve ponude pregledala krajem septembra, kada je održana i prezentacija ponuđača. Na osnovu izveštaja i predloga Komisije o najboljoj ponudi, predsednik zrenjaninske opštine je prihvatio izveštaj. Već 13. decembra Komisija za sprovođenje javnih nabavki dostavila je rešenje o potpisivanju ugovora sa beogradskom firmom S-Cube Solution. Ispostavilo se da je predstavnik firme S-Cube Vladimir Niketić istovremeno zaposlen u Infostanu, ali ni to saznanje nije sprečilo optužbe koje su počele da pljušte između dve gradske firme.
– Taj čovek je dolazio u našu firmu u ime S-Cube. Znali smo da radi u Infostanu, ali koje je naše pravo da proveravamo osobu koja se pojavljuje u ime drugog ponuđača. To je stvar firme u kojoj radi – ističe mr Svetlana Varadinac.
Prema rečima Jasminka Pozderca, zamenika generalnog direktora Infostana, prevara je otkrivena kada je Niketić zatečen kako pregovara u zrenjaninskoj Direkciji za izgradnju grada baš u ime zaposlenih u Infostanu, koji su došli u posetu Direkciji za izgradnju grada.
– Mi smo se najavili i došli smo na zakazani sastanak u Zrenjaninu, gde smo u Direkciji zatekli svog kolegu Vladimira Niketića. Poslato mu je upozorenje pred otkaz, a posle mu je uručeno i rešenje o suspenziji. Udaljen je sa radnog mesta, a i dalje mu, pošto je pre toga otvorio bolovanje, odsustvo traje. Zato smo preduzeli korake da utvrdimo da li je bolovanje zloupotrebljeno. U svakom slučaju, on će biti otpušten – ističe Pozderac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari