Iako je za Danas nedavno izjavio da će vlast u Federaciji BiH biti formirana ove nedelje, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić priznao je potom da „očigledno postoji problem sa izborom potpredsjednika iz reda srpskog naroda“, ali je dodao da ne zna o kakvom je problemu i njegovom rešenju reč.

Radi se, kako je za naš list objasnio Ivanić, o izboru potpredsednika FBiH iz reda srpskog naroda, a lider HDZ BiH Dragan Čović insistira da se izaberu predsednik i dva potpredsednika FBiH pre nego što se imenuje mandatar, a zatim dovrši neproblematično formiranje vlasti na nivou BiH.

Problem o čijem uzroku i rešenju Ivanić ništa ne zna eskalirao je, u skladu sa tehnološkim napretkom 21. veka, na Fejsbuku.

Već dogovorenoj koaliciji SDA, DF, HDZ BiH, SDS i PDP nedostaje „četiri-pet Srba u federalnom Domu naroda da bi formirali vlast“, tako u oštrom fejs-izlaganju tvrdi neuspeli kandidat Socijaldemokratske partije BiH za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Hadžiomerović.

Odnosno, kako je za Danas rekao Ivanić, Srba ima u Domu naroda FBiH malo, odnosno umesto 17 izabrano je 13, a i to malo što ih ima ne mogu da se dogovore ko će biti potpredsednik FBiH iz reda pripadnika srpskog naroda.

„SDA očekivano u skladu sa posljednjim izbornim rezultatima ima nula srpskih delegata, HDZ je ostvarila izvanredan identičan nulti rezultat, pa se vjerovalo da će Komšićev multietnički deef (Demokratska fronta)“, kome je, saznaje Hadžiomerovič obećano srpsko mesto potpredsednika FBiH, „rješiti sitnice sa srpskim delegatima u Domu naroda Federacije BiH“. Ali nastavlja Hadžiomerović, DF od 13 delegata Srba u Domu naroda ima samo jednu delegatkinju, koliko i „dvije izgubljene strančice „- Liberali i Narodna stranka radom za boljitak Jerka Lijanovića.

Za imenovanje srpskog potpredsednika FBiH koaliciji Bakir Izetbegović – Željko Komšić – Dragan Čović treba pet glasova, a imaju jedan. Za razliku od SDP, koji je „bez obzira na izborni debakl dobio šest srpskih delegata“, ali koaliciji SDA-DF-HDZ ne može pomoći jer „aktuelno rukovodstvo SDP-a obavezuje zaključak usvojen na posljednjem vanrednom kongresu partije prema kome SDP u naredne četiri godine mora biti opozicija i da se ne petlja u formiranje vlasti i slične poslove“. Iako SDP ne može pomoći, Hadžiomerović, međutim, za koaliciju Izetbegović-Komšić-Čović ima besplatan savet: „zakucajte na vrata Liberala, Lijanovića i Milorada Dodika“.

Ali možda i ne bude sve tako kako elaborira Hadžiomerović. Jer, preko Fejsbuka se Bosni i Hercegovini iz Katara javio i prozvani novoizabrani predsednik SDP-a Nermin Nikšić. On ljutito odbacuje prebacivanja da je njegovo odsustvo iz zemlje razlog za zastoj u formiranju vlasti u FBiH, pa otprilike na liniji Hadžiomerovića upućujuće napominje: „u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH predstavnici ovog naroda iz drugih parlamentarnih stranaka imaju sasvim dovoljno kapaciteta da sami predlažu i izaberu novog potpredsjednika FBiH“. Da, ali samo sa Dodikom koga bi SDA i DF svakako da izbegnu! Što svojevremeno Zlatku Lagumdžiji (SDP) nije pošlo za rukom.

Možda se samo čini da nije sve izgubljeno, ali Nikšić ne zaboravlja da doda da njegovoj partiji nije ništa zvanično predloženo, a ako bude o tome će odlučivati Predsjedništvo i Glavni odbor, a sednice tih tela zakazane su za 27. januar i 31. januar. Dotad će se Nikšić vratiti iz Katara gde, kaže ne o trošku BiH, bodri rukometaše BiH, a vlasti u pokušaju poručuje da se za vreme vlasti SDP, BiH prvi put kvalifikovala na svetsko prvenstvo i u fudbalu i u rukometu.

Kandidat DF bez podrške

Slobodan Šoja, kandidat DF za srpskog potpredsednika Federacije BiH ni juče nije uspeo da sakupi glasove trećine delegata u Klubu Srba u Parlamentu FBiH. U tom Klubu šest delegata ima SDP BiH, tri SNSD, a po jednog delegata DF, Liberali, Narodna stranka i Naša stranka. Klub Srba bi trebalo da ima 17 delegata, ali je izabrano samo 13. Mediji u BiH prenose upozorenje SNSD-a da Demokratska fronta ne može zauzeti mesto potpredsednika FBiH koje je namenjeno srpskom narodu, kako su partiji Željka Komšića obećali koalicioni partneri SDA i HDZ BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari