Američki predsednik Barak Obama upetljao se u pravu kronističku zbrku nakon izveštaja da namerava da imenuje Luisa Susmana, jednog od njegovih finansijera, za novog ambasadora u Londonu. Izbor Susmana, pravnika i bankara iz predsednikovog rodnog Čikaga, pre nego nekog iskusnog diplomatu, podstaklo je sumnje u angažovanost Obame ka jednoj vrsti specijalnih odnosa sa Britanijom.

Američki komentatori osuđuju izbor bogatog prijatelja za kandidata na jednu visoku i bitnu pozciju, kao jedan od najprestižnijih poklona predsednika. To je, prema njihovom mišljenju, dokaz da je Obama okrenuo leđa obećanjima iz svoje predizborne kampanje. Izvori bliski pregovorima o postavljenu ambasadora rekli su za Vašington post da je postavljenje Susmana za ambasadora izvesno, ali ne i konačno. U izjavi za Sandej telegraf neimenovani britanski diplomata rekao je da u Londonu prate pažljivo situaciju i da su veoma oprezni.

Kritičari kažu da bi bilo prikladnije i bolje na tu funkciju postaviti iskusnog diplomatu, naročito u trenutku kada postoje strahovanja u britanskoj vladi da Obama nije toliko privržen specijalnim odnosima sa Londonom kao njegov prethodnik. Zahvaljujući svojoj reputaciji bogataša sa dubokim džepovima, Susman je dobio nadimak „usisivač“, naročito od kada je ponudio više od 240 miliona dolara za pokušaj ulaska Džona Kerija u Belu kuću 2004. Susman je bio jedan od najvećih finansijera Obamine kampanje, a takođe je iz njegovih džepova izdvojeno 300.000 dolara za inauguracioni fond predsednika. Očekivanja su da će Bela kuća uskoro izneti dobar argument koji ide u prilog Susmanu, i njegovom iskustvu kao bivšem potpredsedniku Citigrup globala i dobrom poznavaocu finansijskog sistema Londona, te time i kvalifikovanog za ambasadora u palati Svetog Džejmsa, slavnoj tituli koja se dodeljuje svakom diplomatskom predstavniku u Britaniji.

Benjamin Sarlin, britanski novinar, kaže da ovakvo imenovanje evocira političku kulturu banana republike. Podsećanja radi i Robert Tatl, američki ambasador u Londonu od 2005, bio je jedan od finansijera kampanje Džordža Buša 2004. kao i njegove inauguracije. Međutim, očekivalo se da je sa tom praksom gotovo imajući u vidu Obamina obećanja o promeni politike i konačnom zaustavljanju prakse postavljanja prijatelja na ambasadorska mesta kao znak zahvalnosti. Karolina Kenedi, kćerka bivšeg predsednika Džona Kenedija, bila je u kombinaciji za visoku poziciju u Londonu, ali sada se uveliko govori da bi ona mogla biti iemnovana za diplomatu u Vatikanu, što u odnosu na London dođe kao utešna nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari