Obilne padavine koje su proteklih dana izazvale poplave u pojedinim delovima Srbije neće prestati ni danas. U Republičkom hidrometeorološkog zavodu (RHMZ) ne mogu da preciziraju gde će pasti najviše kiše, jer je reč o lokalnim pljuskovima koje nosi ciklon, a njegovo kretanje se ne može tačno predvideti. Ipak, očekuje se da će najviše biti pogođen zapadni deo Srbije, gde će vodostaji Mlave, Peka i Timoka biti u porastu. Kritičan će biti i nivo Kolubare.

– Ne može se ponoviti scenario iz maja, jer se očekuje manja količina padavina – oko 20 mililitara za tri sata – kaže za Danas Helena Alempić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ciklon nazvan „Branko“ stacioniran je iznad istočnog dela Bosne i Hercegovine, a lokalne pljuskove sa grmljavinom prouzrokuje i u Srbiji. Naša sagovornica ističe da će snaga ovog ciklona u narednim danima slabiti.

– To je druga vrsta ciklona u odnosu na onaj koji je pogodio Srbiju u maju. Tada su padavine trajale danima bez prestanka. Sada je reč o kratkotrajnim pljuskovima, koji mogu da izazovu lokalne bujične poplave, odnosno izlivanje rečica – ističe Alempić.

Prema najavama iz RHMZ, narednih dana očekuje se veći porast Save, kao i povećan vodostaj Drine, Morave i Dunava od Bogojeva. Duž slivova Kolubare i Tamnave već dva dana je na snazi vanredna odbrana od poplava, koju su proglasile Srbijavode. Iako nadležni kažu da se ne mogu ponoviti poplave od maja, pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije su u stalnoj pripravnosti.

– Trenutno smo na terenu u Šapcu i Loznici, koja je u nekim delovima prekjuče bila poplavljena. Pratimo uputstva RHMZ i u stalnom smo kontaktu sa nadležnima u lokalnim samoupravama i vodoprivrednim preduzećima – kažu za Danas u Sektoru za vanredne situacije. Kako naglašavaju, preventivne mere su preduzete svuda, a pripadnici Sektora su u pripravnosti da pomognu lokalnom stanovništvu, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Samo dan po ukidanju vanredne situacije u opštini Majdanpek, u noći između utorka i srede snažno nevreme sa obilnim padavinama donelo je nove probleme stanovnicima pojedinih seoskih naselja. Zbog klizišta koje je aktiviralo nevreme nakratko je bio zaustavljen saobraćaj na magistralnim putevima M25/1 od Donjeg Milanovca prema Kladovu i na putu M 24 prema Majdanpeku. Obilne padavine uticale su na izlivanje Šaške reke, a najviše su stradala naselja u bližoj okolini Donjeg Milanovca: Mosna, Golubinje i prigradska naselja Oreškovica i Kazanski potok.

– Bujični potoci naneli su veliku štetu lokalnoj infrastrukturi. Oštećeni su brojni putevi, a ima deonica sa kojih je bujica u potpunosti odnela asfalt. I ovog puta nevreme je nanelo štetu na individualnim objektima i usevima, kao i pre par dana. Trenutno ne raspolažemo procenom nastale štete – izjavio je za Danas Draško Ćetković, član Privremenog organa opštine Majdanpek, koji je bio u Mosni na otklanjanju posledica nevremena.

Puno posla za komisiju

Komisija za procenu štete koja je od prošle nedelje na terenu u Majdanpeku očigledno će imati još dosta posla. Na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije čulo se da će sredstva za sanaciju štete nastale prošlonedeljnim nevremenom biti obezbeđena rebalansom opštinskog budžeta i tada je za te namene planirano deset miliona dinara.

Prva žrtva bujice

Loznica – Jedna osoba utopila se u Banji Koviljači, u bujici koju je preksinoć izazvalo nevreme u lozničkom kraju. Šabačka policija potvrdila je da se u podrumu svoje kuće utopio muškarac star 65 godina. On se nalazio u podrumu kada je za kratko vreme ušla veća količina vode usled izlivanja bujičnog potoka u tom mestu. Zbog velikog nevremena, koje je u utorak zahvatilo Loznicu, Gradski štab za vanredne situacije doneo je naredbu o vanrednoj odbrani od poplave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari