Mirjana Prostran iz Okvila u Kanadi Muzeju Ponišavlja u Pirotu poklonila je ćilim, star oko stotinu godina, koji je ona svojevremeno dobila od sestara Jelke i Branke Rančić, Piroćanki koje su živele u Kanadi, a koji je tkala njihova majka, pirotska ćilimarka Vera Rančić.

Mirjana je rođena u Smokoviću kraj Zadra, a godinama živi u Kanadi. Srećna je što je ovaj ćilim koji je tkan u Pirotu opet u gradu koji je poznat upravo po njima.

– Upoznala sam ove divne ljude i čula brojne priče o Pirotu. Iz svih tih njihovih priča još više sam se vezala za Pirot. Sve to me vuklo da dođem ovde. Od Jelke sam dobila veliki, a od Branke ovaj mali ćilim koji sam sada za velikim zadovoljstvom poklonila Muzeju. Zanimljivo je da je tkalja ovog ćilima svojevremeno po narudžbini kralja Aleksandra tkala sa ostalim ćilimarkama i ćilime za engleskog kralja Džordža, oca sadašnje britanske kraljice, za njegov svadbeni poklon. Kralj Džordž je svim tkaljama poklonio po zlatnik, pričale su mi sestre Rančić – kaže Mirjana, koja je Muzeju poklonila i album sa fotografijama ove porodice, a poseduje i deo njihovog porodičnog nakita.

Muzejski savetnik, istoričar umetnosti Radmila Vlatković, kaže da je umetnička i estetska vrednost ćilima velika i da ovakav primerak nemaju u muzejskoj zbirci.

– Ovo je zaista gest vredan pažnje. U našoj zbirci imamo oko 260 ćilima, ali ovakvu šaru nemamo. Reč je o šari „duborez“ koja je veoma retka. Ovo je jedna od varijanti koje su radili i braća Garotić u svojoj radionici, a svi ti ćilimi su van Pirota. Dobili smo dragoceni primerak. Ova šara postoji i kao deo elaborata o zaštiti geografskog porekla pirotskog ćilima. Ćilim je tkan od čiste runske vune i od prirodnih boja. Ćilim koji smo dobili na poklon star je između 80 i 100 godina. Ova porodica je dvadesetih godina prošlog veka iz Pirota otišla u Kanadu. Primerak koji nam je poklonila Mirjana biće dragoceni deo naše zbirke – kaže Vlatkovićeva, dodajući da su ovakvi pokloni Muzeju veoma retki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari