Povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke, Centar za prevenciju Doma zdravlja „Novi Sad“ pokrenuo je projekat „Dodir za miran san“, koji obuhvata niz predavanja o prevenciji i obuci za samopregled dojke. Cilj ovog projekta je da do kraja godine obavi 15.000 mamografskih pregleda, što je pet puta više nego prošle godine.

Prvo predavanje je održano juče u saradnji sa preduzećem „Haus majstor i Higijena“, koje zapošljava preko 200 spremačica. Osim obuke za samopregled dojke, sve zainteresovane radnice imale su priliku da zakažu termin mamografskog preventivnog pregleda u Domu zdravlja „Novi Sad“.

– Rak dojke podjednako pogađa žene iz svih slojeva društva, ali obrazovanije žene su sigurno edukovanije o ovoj opakoj bolesti i češće se kontrolišu. Zato su ovakva predavanja neophodna – kazala je predstavnica Odeljenja za odnose s javnošću Svetlana Stanković.

Cilj projekat je informisanje, edukacija i obuka kao način za rano otkrivanje maligne neoplazme dojke.

– Pretprošla godina je završena sa 2.095 pregledanih žena, što je izvanredan rezultat, s obzirom na to da je na raspolaganju u prvoj polovini godine bio samo jedan mamograf i dvoje specijalista radiologije obučenih za rad na mamografu i da se do 2009. nije ni planirala prevencija raka dojke. U 2010. godini urađeno je 2.965 mamografija, a u 2011. godini planiramo da uradimo 15.000 mamografija – rekla je Vesna Imrojev iz Centra za prevenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari