Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koji će se održati 29. marta, polako postaju glavna tema i u Bijelom Polju. Pljušte obećanja, politička prepucavanja, poruke, upozorenja, a formiranje predizbornih koalicija i izbornih lista već je gotovo. Ovaj put će na izbore zajedno izaći Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Bošnjačka stranka, okupljene u koaliciji „Evropska Crna Gora – Milo Đukanović“, koja je prije nekoliko dana održala konvenciju u Bijelom Polju. Vijorile su se partijske i državne zastave u sportskoj dvorani „Nikoljac“.

Atmosfera je nosila govornike, gromki aplauzi ih podsticali na obećanja, usklici inspirisali za ideološke poruke. Sjever Crne Gore je postao važan. A to „važan“ dobija posebnu notu kada ga izgovori premijer Milo Đukanović, koji je rekao da je Vlada prepoznala privredne potencijale sjevera i da je cilj njihova valorizacije.

– Najvažniji cilj unutrašnje politike je brzi razvoj manje razvijenog sjevera države. Zaključili smo tender za izgradnju autoputa Bar – Boljari i u prvim danima građevinske sezone ćemo krenuti u njegovu izgradnju, čija je vrijednost dvije milijarde evra. Ove godine ćemo završiti i magistralni put od Boke kotorske do Durmitora, u dužini od 130 kilometara, čija je vrijednost oko 90 miliona evra, kaže Đukanović.

On je rekao da je Vlada pripremila velike projekte u razvoju energetike i da će objaviti tender za izgradnju hidroelektrana na Morači koje su vrijedne 500 miliona evra. Prema njegovim riječima, Vlada je donijela odluku i o gradnji mini hidrocentrala, od kojih se jedna nalazi i na teritoriji bjelopoljske opštine, na području Bistrice.

– Prije nekoliko mjeseci smo opredijelili milion evra iz budžeta Crne Gore za izradu prostornog plana regiona Bjelasice i Komova, koji će biti gotov do kraja ljeta. Pored ovog regiona, Durmitor je drugi izdašan resurs razvoja sjevera Crne Gore, a radimo i na unapređenju naših poljoprivrednih potencijala. Nakon dugog zastoja krenuo je proces rehabilitacije drvoprerade, gdje se završava realizacija jedne krupne investicije vrijedne gotovo 60 miliona evra. U Kolašinu smo izgradili četiri fabrike vode za piće, a u toku je realizacija takvih projekata u Plavu, Rožajama, Plužinama i u Šavniku, istakao je premijer. On je podsjetio da je u posljednje tri godine bruto društveni proizvod porastao za 84 odsto, a da je od 21. maja 2006. do danas u Crnoj Gori duplo povećan lični dohodak i gotovo prepolovljen broj nezaposlenih.

– Međutim dogodila se globalna ekonomska kriza. Kao što ničim nijesmo uzrokovali nastajanje krize, na žalost, ne možemo ničim presudno uticati na dužinu njenog trajanja i na posljedice koje proizvodi. Jer, i najmoćnije svjetske ekonomije danas se suočavaju sa gotovo nepremostivim ekonomskim teškoćama. Ali, spremni smo da preuzmemo odgovornost i da provedemo Crnu Goru i kroz ovo krizno iskušenje. Imamo viziju Crne Gore kao prestižne turističke destinacije, imamo dovoljno strpljenja da kontinuirano ispunjavamo standarde koji će Crnu Goru učiniti punopravnom članicom EU. Prvi korak na tom putu biće obezbijeđeno putovanje građanima Crne Gore bez viza u zemlje EU. Taj prvi korak očekujemo da se desi do kraja ove godine, rekao je premijer Đukanović na konvenciji u Bijelom Polju.

Osim Đukanovića, Bjelopoljcima su se obratili, između ostalih, i predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić i potpredsjednik DPS Svetozar Marović, a domaćin, gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević je rekao da se posljednjih godina kvalitet života u tom gradu poboljšao, što je potkrijepio podacima da je 2006. godine u Bijelom Polju rođeno 600 djece, 2007. više od 700, a za dva mjeseca ove godine oko 140 novorođene djece. „Takođe, kao barometar za zapošljavanje uzimana je 1989. godina, kada je radilo oko 11. 000 ljudi u Bijelom Polju, a krajem 2008. imali smo skoro 12. 000 zaposlenih. Takođe, izvjesna je izgradnja autoputa prema sjeveru, nastavak radova na regionalnom putu prema Pljevljima, završetak obilaznice oko grada i doma za gerijatriju, nastavak radova na termalnim vodama, dalje otvaranje visokoškolskih ustanova, početak izgradnje mini hidrocentrala na Bistrici i Limu, izgradnja 150 stanova za ljude sa najnižim standardom i puna briga o porodicama u stanju socijalne potrebe. Kada imamo sve to u vidu, kao i punu valorizaciju planine Bjelasice, ne treba da strepimo za našu budućnost“, kaže gradonačelnik Milošević.

Koalicija zbog interesa naroda

Predsjednik Bošnjačke stranke, Rafet Husović je na konvenciji u Bijelom Polju objasnio otkuda njegova stranka u izbornoj koaliciji „Evropska Crna Gora – Milo Đukanović“. On je rekao da je Bošnjačka stranka ušla u ovu koaliciju zbog interesa svog naroda da živi u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori.

– Zbog interesa građana Crne Gore i pripadnika bošnjačkog naroda da budu dio zajednice evropskih naroda, da bi građani Crne Gore mogli slobodno putovati i boraviti u državama EU, da budemo partneri vlasti u njenom zalaganju za primjenu evropskih standarda i ulazak u EU. Mi smo pokazali svoju visoku odgovornost prema interesima Crne Gore glasajući za njenu nezavisnost, za Ustav u kome su po prvi put Bošnjaci i bosanski jezik. Bošnjaci i Muslimani hoće da učestvuju u izgradnji bolje, pravednije, perspektivnije Crne Gore. Imaćemo bogato društvo za ravnomjeran ekonomski razvoj sjevera i juga. Bošnjaci su dobili svoju državu, sada hoće da učestvuju u izgradnji državnih institucija i da budu zastupljeni u njima, da uz pomoć države jačaju i svoje nacionalne institucije. Svojim učešćem u izvršnoj vlasti Bošnjačka stranka jačaće snagu svojih zalaganja za punu primjenu ustavnih načela srazmjerne i autentične zastupljenosti nacionalnih zajednica i manjina u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti, kazao je Husović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari