Libijski pobunjenici na istoku zemlje imaju bliske kontakte s tajnom mrežom protivnika pukovnika Muamera Gadafija u Tripoliju. Član Nacionalnog prelaznog saveta (NTC) u Bengaziju objavio je da su u toku tajni razgovori o pripremama za pad režima.

Prema njegovim rečima, razgovore su do sada vodili preko Skajpa i telefonskih veza preko satelita. Pobunjenici žele da procene posledice pritiska zbog vazdušnih napada NATO i nedostatka morala u Tripoliju. Oni takođe žele da umešaju tajnu opoziciju iz Tripolija u njihovu generalnu strategiju za smenu Gadafija, tako da ko god se osmeli da ponovo izađe na ulice libijske prestonice, postaje deo plana većih razmera.

Kako saznaju dopisnici Bi-Bi-Sija, oni sebe nazivaju „petorkom Tripolija“, budući da je reč o pet članova NTC koji iz svog uporišta u Bengaziju svake večeri kontaktiraju mrežu od više od 100 ljudi u Tripoliju. Veruju da su pronašli način da izbegnu nastojanja Gadafijevog režima da nadzorom onemogući komunikaciju. Član NTC Alamin Belhaj smatra da je direktna komunikacija preko Skajpa i satelita bezbedna jer „još niko nije uhapšen“.

Svake večeri „petorka“ sa ljudima u Tripoliju razgovara oko sat vremena. Ovi im govore šta misle njihovi prijatelji ili šta se priča po džamijama i na ulicama, rekao je ovaj član NTC. Belhaj ima dobru poziciju za rukovođenje tajnom mrežom. On je već 30 godina u opozicionim redovima i bivši je član nekada zabranjene libijske Muslimanske braće, koji su prvo bili smešteni u Tripoliju, a onda u egzilu u Mančesteru.

– Imamo dobro iskustvo s radom ‘ispod žita’. Za 30 godina nisu nas nikada provalili – kazao je Belhaj.

Prema ocenama Belhaja, ima nagoveštaja da strah među protivnicima libijskog lidera jenjava i da režim slabi. On je takođe rekao da se u izveštajima Vladinih službenika navodi da su se oni pojavili na poslu i otkrili da su zvaničnici nestali. I drugi izveštavaju, naglašava on, da se stiče utisak da broj pripadnika milicije koja podržava Gadafija opada kao da su povučeni na neke druge dužnosti negde drugde.

– Gotovo smo sto odsto sigurni da je samo pitanje vremena kada će u Tripoliju doći do pobune – rekao je Belhaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari