Predsjednik Opstine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarao je sa direktorom Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Draganom Lajovićem i pomoćnikom ministra ekonomije Markom Vujovićem o mogućim biznis zonama i razvoju malih i srednjih preduzeca u Bijelom Polju.


– Dogovoreno je da utvrdimo lokacije za biznis zone, kako bismo stavili u funkciju sve resurse u Bijelom Polju i kroz razvoj malog i srednjeg biznisa smanjimo stopu nezaposlenosti, kazao je predsjednik Žurić.

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Opštine Abaz Kujović, koji je kazao da je dogovoreno da se riješi pitanje Cerova u smislu definisanja buduće namjene kroz plansku dokumentaciju.

– Izmještanjem Komunalnog preduzeća „Lim“ i Vatrogasne stanice na tu lokaciju, dobili bismo duple lokacije, bivša lokacija preduzeća „Transservis“ i Vatrogasne jedinice, kao lokacije za biznis zone. Osim toga, tu su još lokacije Srednje stručne škole – nezavršeni dio sportske hale i lokacija Biotehničkog instituta. Kada utvrdimo biznis lokacije, utvrdićemo i povoljnosti koje daju opština i država budućim korisnicima biznis zona, kazao je potpredsjednik Kujović.

Inače, do kraja ovog mjeseca u Bijelom Polju će biti otvorena Kancelarija Investiciono-razvojnog fonda, gdje će jedan broj preduzetnika, poljoprivrednih proizvođača, vlasnika malog i srednjeg biznisa sa sjevera Crne Gore moći da dobiju sve potrebne informacije.

– Zajednička je ideja da Fond i Opština podijele troškove i resurse i da pokušamo da u realizaciji ideje doprinosimo maksimalno, jer prepoznajemo to, i institucionalno i lično, kao prioritet razvoja Bijelog Polja, kazao je predsjednik Žurić.

Kancelarija u Bijelom Polju biće na usluzi kao informativni pult za sve koji imaju odgovarajuće poslovne ideje i imaju ambiciju da te poslovne ideje testiraju sa onima koji su edukovani za tu oblast. Dragan Lajović ističe da će to biti efikasna kancelarija, kompjuterski vezana sa kancelarijom u Podgorici.

– Ova kancelarija neće biti samo za Bijelo Polje, već i za sjeverni region. Napravićemo mobilne ekipe koje će biti u prilici da analiziraju svaki projekat pojedinačno i za preventivnu kontrolu projktne dokumentacije i da nakon realizacije isprate namjensku realizaciju projekta kroz fakture, otpremnice, odgovarajuće ugovore i da izanaliziraju kako preduzeće živi i radi nakon stavljanja projekta u funkciju, kazao je Lajović. On je istakao da je Fond u proteklom periodu sve profitabilne ideje iz Bijelog Polja finansirao, naročito su se, kaže Lajović, posvetili poljoprivrednim proizvođačima, po čemu Fond nije bio prepoznatljiv u prethodnom periodu.

– Fond ne kreditira trgovinu i građevinu, i iz Fondovih sredstava se ne mogu refinasirati kreditne linije. Za sada imamo dovoljnu količinu sredstava, sa ambicijom da je uvećamo u drugoj polovini godine i računamo da ćemo do kraja poslovne godine svima onima koji zadovolje kriterijume Fonda izaći maksimalno u susret, kazao je Lajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari