Kubanska vakcina protiv raka pluća „cimavaks“ nabavljena je za prvih 30 pacijenata i uskoro će početi da se primenjuje u Srbiji.

Kako ističu iz Ministarstva zdravlja, svi detalji ugovora biće poznati tek prilikom potpisivanja, a koje se očekuje tokom ove sedmice. Prvih 1.680 jedinica ove terapije će za naše pacijente biti besplatne, ali se još ne zna koliko će to koštati Vladu. Dogovoreno je da se tretman sprovodi u tri bolnice: u Klinici za pulmologiju KC Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju u Kamenici.

Detalje je s kubanskim kolegama utanačila delegacija Ministarstva zdravlja na čelu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem prilikom posete Kubi.

Ugovorene količine biće dovoljne za kompletan tretman terapije na godišnjem nivou za prvih 30 pacijenata, za koje se dodatnom dijagnostikom utvrdi da mogu da budu podvrgnuti tretmanu.

Trenutno se čeka izveštaj Agencije za lekove i medicinska sredstva gde lek treba da prođe određene procedure kako bi bio pušten u promet. Iako je cimavaks pokazao izuzetno dobre rezultate, nije kod svih pacijenata imao jednako uspešno dejstvo. Za početak, cimavaks ne uništava karcinom već usporava rast malignih ćelija i njihovo umnožavanje i maligno oboljenje pretvara u hronično stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari