CINS: Novčana kazna za Ziđin zbog propusta koji su prethodili pogibiji radnika 1Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Oko godinu i po dana nakon što je prilikom rekonstrukcije Topionice u Boru poginuo radnik Ziđina Saša Jovanjika, Prekršajni apelacioni sud je potvrdio presudu kojom su kompanija i njen tadašnji direktor kažnjeni minimalnim novčanim kaznama.

Ziđin (Serbia Zijin Copper) je prethodno osuđen od strane Prekršajnog suda u Zaječaru zbog toga što nije imao potrebnu dokumentaciju kojom bi regulisao bezbednost radnika. Kompanija je kažnjena sa 1,6 miliona dinara, a njen tadašnji generalni direktor Đen Siming (Jian Ximing) sa 80 hiljada dinara, piše CINS.

U pitanju su minimalne novčane kazne, a sud se na njih odlučio jer Ziđin kao i Siming do sada nisu prekršajno kažnjavani u oblasti bezbednosti na radu, pa je to uzeto kao olakšavajuća okolnost. Kako se u presudi navodi, sud smatra da će i ovako izrečena kazna postići svrhu i da ubuduće neće praviti slične prekršaje.

Kako je ranije za CINS objasnio Mario Reljanović, naučni saradnik sa Instituta za uporedno pravo koji se bavi radnim pravom, kazne koje su predviđene za ove propuste nisu primerene a u praksi se često izriču niže od propisanog minimuma:

„Čak i kad bi se izrekle u punoj meri, ne verujem da bi imale preventivnu funkciju jer su to i dalje mali i simbolični iznosi za velike kompanije koje tom očiglednom radnom eksploatacijom, koja je nezakonita mnogo više dobiju, nego što će da izgube“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari