CINS: Protiv Slaviše Orlovića podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje 1foto Amir Hamzagić/ATAImagess

Najava da je Slaviša Orlović kandidat za novog dekana Fakulteta političkih nauka u Beogradu izazvala je buru u javnosti jer je protiv njega još 2014. bila podneta prijava za seksualno uznemiravanje. Na kraju, njegov izbor za dekana je propao, ali CINS otkriva da su podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje.

Poverenicama za ravnopravnost Fakulteta političkih nauka (FPN) su podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje protiv profesora ovog fakulteta Slaviše Orlovića.

Da su nove prijave podnete, za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) potvrđuje i jedna od tri poverenice, profesorka Katarina Lončarević. Ona objašnjava da poverenica vodi savetodavni postupak, a da je na studentkinjama odluka da li će podneti zvaničnu prijavu dekanu.

„Moja uloga nije u tome da teram nekoga da podnese prijavu, već da ukažem koje opcije postoje. Onda se studentkinje odluče da li će ići na taj drugi korak ili neće.“

Za razliku od prijava koje se podnose poverenicama, a koje mogu biti anonimne, one koje se podnose dekanu moraju da budu potpisane. Upravo je to razlog, kako Lončarević kaže, što se studentkinje retko odlučuju za taj drugi korak.

„One najčešće neće da učine taj drugi korak, jer se ne osećaju dovoljno zaštićeno da bi pokretale disciplinski postupak u kojem one više nisu anonimne.“

Nakon novih prijava, poverenice sastavljaju izveštaj koji bi trebalo da bude upućen dekanu Draganu Simiću. U njemu može biti predloženo izricanje neke mere, recimo opomene, koju dekan može da prihvati ili ne.

Simić za CINS kaže da su mere koje poverenice mogu da predlože blage, ali da on ne može da izrekne meru koja nije predložena u njihovom izveštaju.

„Ako one predlože meru, ja ću po tome svakako nešto da uradim.“

Profesor Slaviša Orlović kaže za CINS da ga o ovim prijavama niko nije obavestio ni zvanično, ni nezvanično. U svom odgovoru tvrdi i da je hajka protiv njega započeta nakon što ga je Nastavno-naučno veće izglasalo za dekana, a završena je posle njegovog saopštenja o povlačenju.

„Fakultet političkih nauka ima institucionalne okvire u kojima se može utvrđivati istina, ali je očito bilo neophodno da se odaberu mediji za diskvalifikaciju.“

Pravilnik ograničava

Kako se postupa u slučajevima seksualnog uznemiravanja, na Fakultetu političkih nauka je regulisano Pravilnikom o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja.

Međutim, Simić i Lončarević objašnjavaju da je po Pravilniku moguće izreći sankcije samo u slučaju prijava koje su podnete šest meseci od mogućeg uznemiravanja.

Dekan Dragan Simić kaže za CINS da zbog te odredbe on u nekim slučajevima ne može da uradi puno.

„Taj je Pravilnik tako urađen da je šest meseci rok u okviru koga, ako je nešto učinjeno, to može da bude sankcionisano. Ako ne – to se ne sankcioniše“, kaže Simić.

Ukoliko se prijave slučajevi koji su se desili ranije, pre više od šest meseci, nije moguće pokrenuti disciplinski postupak, objašnjava Simić, i ističe da Pravilnik u toj tački nije dobar:

„Nekome treba vremena da sakupi hrabrost da o nečemu progovori.“

Poverenica Katarina Lončarević kaže da se u ovom trenutku radi novi pravilnik na Univerzitetu, prema kome će se praviti novi pravilnici i na fakultetima.

„Novi pravilnik će postaviti znatno širi vremenski okvir, jer u šest meseci žrtva teško može da se sabere, a ne da bilo kome nešto prijavi. Naš predlog će biti da rok bude dve godine.“

Ona objašnjava da je i u svetu bilo primera kada su studenti tek posle godinu, godinu i po osećali dovoljno osnaženo da prijave.

Simić smatra da slučajevi seksualnog uznemiravanja ne bi trebalo da zastarevaju.

Podsetimo, prvi Pravilnik na FPN-u je donet 2014. godine nakon prijave protiv profesora Slaviše Orlovića. Ova prijava je ponovo postala aktuelna u maju ove godine kada je najavljen Orlovićev mogući izbor za dekana ovog fakulteta.

Na dan izbora održani su i protesti ispred Fakulteta, a dekan Dragan Simić pozvao je potencijalne žrtve da pred Fakultetom pokrenu postupak zaštite, odnosno da se obrate fakultetskim poverenicama za ravnopravnost i prijave seksualno uznemiravanje.

Iako u tom trenutku protiv Orlovića nije bilo odluka niti postupaka zbog seksualnog uznemiravanja, CINS je pisao da je nekadašnji dekan Ilija Vujačić 2014. godine izrekao upozorenje pred otkaz Orloviću zbog prijave za seksualno uznemiravanje koju je podnela jedna od studentkinja. Međutim, kasnije ju je povukao, kao rezultat kompromisa, što su potvrdili i Vujačić i Orlović.

Takođe, i Vujačić i drugi profesori sa kojima smo razgovarali tvrdili su da je kao kompromisno rešenje odlučeno da se Orlović smeni sa mesta prodekana, ali da se kao formalni razlog navede nedostatak komunikacije sa dekanom. Pravi razlog je, tvrde, bila upravo prijava podneta protiv njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari