Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je da se neće kandidovati na partijskim izborima stranke Kadima koji će biti održani narednog meseca i da će se nakon toga povući s funkcije u vladi, budući da se zbog sumnji za korupciju trenutno suočava s policijskom istragom. U zvaničnom saopštenju predsednika izraelske vlade navodi se da će 17.

Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je da se neće kandidovati na partijskim izborima stranke Kadima koji će biti održani narednog meseca i da će se nakon toga povući s funkcije u vladi, budući da se zbog sumnji za korupciju trenutno suočava s policijskom istragom. U zvaničnom saopštenju predsednika izraelske vlade navodi se da će 17. septembra podneti ostavku na lidersku poziciju u partiji čim ta stranka izabere novog vođu, a da će premijersku funkciju obavljati do formiranja nove vlade. Analitičari smatraju da najviše šanse da nasledi Olmerta na kormilu stranke ima šef izraelske diplomatije Cipi Livni koja slovi za veštog političara.
Olmert je istakao da će uložiti napor u cilju dokazivanja svoje nevinosti i kazao da su optužbe o umešanosti u skandal nanele štetu njegovoj porodici. Iako je izjavio da su „nemilosrdni napadi samoproklamovanih boraca za pravdu“ okrenuli njegove sunarodnike protiv njega, predsednik vlade Izraela je kazao da mu je drago što je bio premijer države u kojoj ni najveći zvaničnici nisu iznad zakona.
U međuvremenu, Bendžamin Netanjahu, lider stranke Likud, najveće desničarske partije Izraela, istakao je neophodnost raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora. „Vlada je došla do kraja puta, bez obzira na to ko će predvoditi Kadimu“, izjavio je on. Nedavno sprovedena istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi stranka Likud mogla da odnese pobedu na izborima i na taj način zada snažan udarac Olmertovoj partiji.
Izraelski premijer se od stupanja na čelo vlade suočio sa šest istraga zbog sumnji da je učestvovao u korupciji dok je obavljao dužnosti gradonačelnika Jerusalima i ministra trgovine. Najveću pažnju svetskih medija izazvale su nedavne tvrdnje da je protivzakonito primio više stotina hiljada dolara od jednog američkog biznismena, zbog čega su čak i najbliži saradnici izvršili pritisak na njega da se povuče s državničke funkcije.
Štaviše, u javnost je nakon toga procurila vest da je Olmert u više navrata naplaćivao službena putovanja u inostranstvo, da je deo sredstava dobijao i od dobrotvnornih organizacija, a ostatak novca koristio za privatna putovanja s porodicom. Većina analitičara smatra da će ostavka izraelskog premija umanjiti šanse za okončanje višedecenijskih sukoba između Izraelaca i Palestinaca i da bi takav razvoj situacije mogao izazvati političke potrese.
Ipak, kabinet palestinskog predsednika Mahmuda Abasa saopštio je da se takva najava tiče isključivo Izraela i izražava nadu da će biti postignut mir do kraja godine. Američki Stejt dipartment je, takođe, izjavio da će mirovni pregovori biti nastavljeni i istakao spremnost za saradnju sa novom vladom Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari