Ćirilica službeno, latinica pomoćno pismo

Predstavljeni predlozi radne grupe Ministarstva kulture za izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma

Ostavite komentar


  1. Država i struka sastadoše se plodonosno još u doba rahmetli Co Be kana. Otkad se sastali nisu s kolom prestali. Struka isporučuje šeme a država žicu.

  2. A budala majko mila! Kakvo pomocno, latinica mora biti u ravni sa cirilicom jer je ona srpska koliko i cirilica. Upravo je Vuk pored cirilicne azbuke sastavio i sprsku abecedu. Dakle autenticno srpsko! Po tome je srpski jezik jedan od retkih jezika na svetu koji imaju dva pisma u sluzbenoj upotrebi. Umesto da se time ponosimo mi svoj jezik sakatimo i zakidamo. Pa jedan od najvecih srpskih pisaca je pisao latinicom. Ivo Andric, mozda cak i Selimovic, zar takvih velikana da se odricemo i prepustamo ih komsijama zbog par idiota. Zar da hrvatima poklanjamo deo naseg kulturnog nasledja, da im damo deo nase kulture tek tako na tacni! Koje nas budale vode, pomozi Boze!!!

  3. je arhaicna I beskorisna: nema hrvatske latinice kao ni srpske cirilice. Cirilica je samo u praznim glavama SPC-e I politicara po potrebi..
    Srpski jezik, kao I hrvatski, je smjesa/gulas turcizma (pogotovu u Bosni) dok hrvatski sadrzi turcizam, germanizam I italijanstinu.
    Danas je engleski na putu da rijesi problem I srpskog I hrvatskog!

  4. protiv sam cirilice.latinica mora biti nase sluzbeno pismo.zamisli strance koji prolaze kroz nasu zemlju i nerazumeju uopste imena nasih gradova i sela i u kom pravcu treba da voze da bi uopste prosli kroz srbiju

  5. Ма какве олакшице за употребу ћирилице то мора да буде обавеза. Никакво помоћно писмо не треба да се разматра јер га је као обавезно уз забрану ћирилице увела окупациона власт 1914. и 1941.Помоћна писма не постоје нигде у свету. Принцип је један језик једно писмо.

  6. U ovoj državi žive i nacionalne manjine, Mađari, Rumuni, Slovaci i dr., pa, ako se ovako postupi, vršimo POKRŠTAVANJE, što je i dosada rađeno, jer, ova, "prevedena latinica" sa ćirilice, nema X, Y, W, Q, Ö, Ü, Ä, pa se nakaradnim "prevođenjem", njihovih prezimena, na ćirilicu, gubilo i njihovo tačno zapisivanje-naziv, što je, mora se priznati, slično pokrštavanju, što smo, opet, u nekim slučajevima, osuđivali!!!???
    Pozdrav iz Banata!

  7. Послужићу се вашим аргументом, примењеним на другу ситуацију. Кад сам путовао по свету, УВЕК су ме покрштавалаи, односно НИКАД нису написали моје име и презиме онако како их ја пишем. Шта мислите, да ли је то било насиље надамном?

  8. Kao da ne poznaju mentalitet sopstvenog naroda. Sada će mnogi iz inata početi da pišu latinicom. Koristio sam i jedno i drugo pismo, nikad nisam obraćao posebnu pažnju na to, a sada ću početi da pišem isključivo na latinici. Kakve gluperde!

  9. Već sam u Danasu krajem prošle godine polemisao sa Ministartvom kulture o pitanju službene upotrebe ćiriličnog pisma. Problem u glavama sadašnjih vlastodržaca ( a i onih od 2000-te naovamo!) je u tome što žele da vrate Srbiju u vreme kako je izgledala do 1918. kada je u upotrebi bila isključivo latinica. Ali šta je sa više od sedam decenija azjedničkog života sa drugim narodima u zajendičkoj državi? Generacije i generacije na teritoriji današnje Srbije su od 1918 do danas su latinicu (koja je takodje i srpsko pismo kako je Vuk govorio „pismo zapadnih Srba“ – njime su pisali mnogi srbi u Austougarskoj – Bosni i Hrvatskoj) prihvatali kao svoje kao neotudjivi deo svoje kulture pa i deo svog kulturnog identiteta. ja sam na primer tako shvatao i jedno i drugo pismo, tako shvatam i danas. Suludo je slušati nacionaiste iz Instituta sa srpski jezik (Sretu Tanasića bih javno upitao šta bi mu na takve njegove srtavove rekao pkojni Milija Stanić?) a o Veljku broriću ne vrei trošiti reči. Zašto u radnu gruu Ministarstva nije ušla na primer Rajna Dragićević, Svenka Savić i Ranko Bugarski? Pa zato što oni nisu nacionaisti po ubedjenju, već istinski intelektualci. Sramotno je vo šo nam spremate gospodo „iz struke“ u saradnji sa ministrom koji o kulturi nema pojma. Ovakav zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma NE SME da prodje, jer je on jedan apsolutni „filološki“ fašizam.

Ostavite komentar


Društvo

Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice 10

Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je danas intervjuisana ministarka pravde Aljbulena Hadžiju, sa ciljem da razjasni njenu izjavu datu TV Dukađini, u emisiji "Debat plus" od 02.07.2024. godine u vezi sa mogućim sastancima i razgovorima sa tužiocima i sudijama za određene slučajeve, kao i njen post na društvenoj mreži Fejsbuk od 20.07.2024. godine u vezi sa bekstvima koja su se desila iz kosovskih zatvora.

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.