Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će natpisi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu biti postavljeni u Vukovaru posle drugog kruga lokalnih izbora, koji bi trebalo da budu 2. juna.


„Ne želim da ta tema ‘intoksira’ kampanju, neka se izbori završe na miru, a nakon izbora će se sprovesti zakon. Ćirilica je i naše, hrvatsko pismo – pola srednjovekovnih dokumenata napisano je na hrvatskoj ćirilici“, rekao je Milanović u Briselu, prenosi T-portal.

On je dodao da mnogi pokušavaju da zloupotrebe uvođenje dvojezičnosti i poručio da će sprovesti Ustavni zakon koji omogućava dvojezičnost.

„Oni koji zaista imaju bol u srcu, s njima saosećam i razumem ih. Ima u našim redovima onih koji su bili u logorima u Srbiji – ministri i gradonačelnik Vukovara (Željko Sabo) koji je ujedinio Hrvate i Srbe i koji će zato dobiti izbore, i zato što je dobar gradonačelnik“, rekao je Milanović.

Uprkos protivljenju nekih udruženja ratnih veterana i desničarskih stranaka, Vlada je više puta poručila da država neće odlagati primenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji omogućava primenu dvojezičnosti u Vukovaru. Po poslednjem popisu, Srbi čine više od trećine stanovnika tog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari