U selu Skakavci, opština Kosjerić, danas i sutra, 21. i 22. juna, održava se manifestacija „Dani seoskog turizma“, koju organizuje turističko udruženje Eko-selo.
Kako je najavljeno, svoju turističku ponudu predstaviće domaćini iz sela Mionice, Skakavaca i Rosića, ali i iz celog Zlatiborskog okruga.

U selu Skakavci, opština Kosjerić, danas i sutra, 21. i 22. juna, održava se manifestacija „Dani seoskog turizma“, koju organizuje turističko udruženje Eko-selo.
Kako je najavljeno, svoju turističku ponudu predstaviće domaćini iz sela Mionice, Skakavaca i Rosića, ali i iz celog Zlatiborskog okruga. Manifestaciju, koja se organizuje po četvrti put, danas u 12 sati zvanično će otvoriti predsednici udruženja Eko-selo, Mesne zajednice Donja Ražana i opštine Kosjerić, kao i direktor regionalne turističke organizacije iz Užica.

Bežični internet za razvoj sela

– Jedan od problema s kojim se susreću ljudi koji se bave seoskim turizmom u opštini Kosjerić jeste nepostojanje internet veze, koja bi domaćinima omogućila da svoju ponudu postave na veb sajtove. Tako bi turisti odmah mogli da saznaju šta mogu da očekuju ukoliko se odluče da vreme provedu u čarima seoskog turizma – objašnjava Vujadinović i ističe da su nedavno nosioci seoskog turizma u opštini Kosjerić konkurisali Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja da dobiju priključak za bežični internet.

Prvog dana se održava takmičenje frulaša, a pobednik će biti proglašen oko 17.30. Drugog dana, u nedelju, posetioci manifestacije moći će da uživaju u starim sportskim disciplinama, a proglašenja pobednika najavljena su za 19 sati, kada će osim u sportskim nadmetanjima, nagrade biti uručene i za najbogatiji štand, najlepšu domaćicu i najbolju prezentaciju. Nakon zvaničnog zatvaranja manifestacije, posetioci će zabavu nastaviti na seoskom vašaru, gde će na tezgama moći da vide, ali i da kupe, brojne stare rukotvorine.
Dragan Vujadinović, predsednik Organizacionog odbora i narodni poslanik, kaže za Danas da posetioce očekuju lep provod, zabava i uživanje u predivnim predelima sela Skakavci.
– Iako je ovo lokalna manifestacija, mi težimo tome da se u bliskoj budućnosti „Dani seoskog turizma“ teritorijalno prošire i povećaju ponudu. Iz godine u godinu dolazi sve više posetilaca. U selu Skakavci postavljene su svetiljke, pa očekujemo da će čuvena seoska kotlina biti najposećenija – navodi Vujadinović.
Kada je reč o tome koliko seoski turizam doprinosi razvoju opštine Kosjerić, naš sagovornik objašnjava da je ova opština nekada bila jedan od lidera u toj oblasti, „ali je sada situacija drugačija, jer se nosiocima ove vrste turizma nije pomoglo na ozbiljan i stručan način“.
– Turizam je najrazvijenija grana ekonomije, ali ne postoji volontarizam, čak ni u seoskom turizmu. Da bi se trenutno stanje promenilo, potrebno je zajedno da funkcionišu četiri činioca: država, preko svojih ministarstava, lokalna samouprava i turističke organizacije u smislu informisanja i koncentracije ponude, marketing, ali i da se sami domaćini obrazuju – navodi Vujadinović i dodaje da nije dovoljno prodati turistima samo lepotu prirode, „već se traži i unutrašnji komfor“.
Iz Eko-sela poručuju da ponudu ovog kraja čine netaknuta priroda puna planinskih izvora, potoka, izvor termalne vode, čist vazduh, brojno lekovito bilje, koje gosti ubiraju tokom godine i nezaboravna domaća kuhinja sa tradicionalnim jelima ovog kraja. Sela se nalaze na obroncima Divčibara i šetnja do planinskog centra traje nepuna dva sata. Pojedina domaćinstva su kategorizacijom Turističke organizacije Srbije ušla u katalog turističkih destinacija i kao takva predstavljena su na inostranim sajmovima turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari