Srpski teniseri Jelena Janković, Ana Ivanović, Novak Đoković, Viktor Troicki i Janko Tipsarević plasirali su se u drugo kolo Australijan opena. Matematički gledano naši teniseri su u prvom kolu bili stoprocentni, pa je njih petoro i zaslužilo najveću ocenu – čistu peticu za dosadašnje zalaganje na prvom grend slemu sezone.

„Nogu“ je povukao Viktor Troicki, kojem je trebalo dva dana da dođe do pobede. Ne radi se o najdužem meču u istoriji tenisa, već o duelu koji je počeo u ponedeljak, a onda zbog potpuno neočekivane kiše u Melburnu, završen u utorak rezultatom 3:1 za našeg tenisera, po setovima 4:6, 6:3, 6:1, 6:3. Viktor se u drugom kolu sastaje sa 60. teniserom sveta Florijanom Majerom iz Nemačke.

Novak Đoković je posle nekoliko iznenađujućih gemova u prvom setu, ipak rutinski prošao dalje. Šampion iz 2008. godine, počeo je pohod ka novoj tituli u Melburnu. Đoković je posle dva sata i minut prošao u drugo kolo Australijan opena. Daniel Himeno-Traver držao se u prvom setu, a onda ga je Beograđanin postavio na svoje mesto – 3:0 (7:5, 6:3, 6:2). Skoro četiri godine čekao je Beograđanin priliku da se trenutno 74. teniseru sveta, Traveru, revanšira za do sada jedini poraz u međusobnim susretima, iz Barselone 2006. godine (6:4, 3:6, 6:3) i revanširao mu se sa kamatom. Samo je u prvom setu Novak imao problema sa Špancem, tačnije, više problema imao je sa samim sobom, dok nije razradio noge, podesio „tajming“ za udarac, osetio tener na „Haj-sens“ stadionu, a kada se to dogodilo, stari dužnik više nije imao šanse. U drugom kolu, Đoković će se prvi put u karijeri sastati sa Švajcarcem Markom Kjudinelijem, koji se namučio sa australijskim teniserom hrvatskog porekla, Marinkom Matoševićem.

Nekadašnji juniorski šampion Australijan opena Janko Tipsarević krenuo je u šestu seniorsku avanturu na ovom turniru. Našem teniseru protivnik u prvom kolu bio je mladi Amerikanac Rajan Herison (17 godina), koji je u utorak ujutru po našem vremenu pružio žestok otpor 36. teniseru sveta. Ipak, Tipsarević je „jenkija“ izbacio u tri seta – 3:0 (6:2, 6:4, 7:6). U drugom kolu 98. izdanja Australian opena na Melburn Parku, Tipsarević će se sastati sa 18. nosiocem, Tomijem Hasom.

I najbolja srpska teniserka Jelena Janković plasirala se u drugo kolo Australijen opena, pošto je sa 2:0 (6:4, 6:0) pobedila Rumunku Moniku Nikulesku. Jankovićeva je sjajno koristila brejk lopte (4/4) u prvom setu, ali je Rumunka manje grešila što joj je omogućilo da parira našoj teniserki. Međutim, u drugom setu Nikulesku je očajno servirala što je olakšalo „Džej-Džej“ da brzo završi meč. Naredna protivnica Beograđanke je Britanka Keti O’Brajan.

Slično Jankovićevoj, veoma lako u drugu rundu prošla je i Ana Ivanović, pobedivši Šenaj Peri iz SAD maksimalnim rezultatom 2:0 (6:2, 6:3). Iako Ivanovićeva nije pružila neku izrazito kvalitetnu partiju na „Margaret Kortu“, Amerikanka ipak nije bila dorasla srpskoj teniserski koja je lako dolazila do brejk lopti. U prvom setu ih je imala čak osam, a iskoristila je tri. U drugom je imala malo više problema, prevashodno zbog nešto veće dekoncentracije, ali je ipak bez problema eliminisala veoma lošu Peri. Anu Ivanović će na sledećem stepeniku čekati Argentinka Žizela Dulko.

Janković i Ivanović: Uvek je teško na startu

Jelena Janković i Ana Ivanović nisu imale problema protiv relativno anonimnih protivnica na startu prvog grend slema, ali se slažu da su ti mečevi i pored rezultatske neizvesnosti izuzetno teški.

– Prvi mečevi su uvek najteži, posebno posle dvomesečne pauze. Lepo je ponovo osetiti tu atmosferu, taj pritisak pravog meča – rekla je Jankovićeva nakon trijumfa protiv Rumunke Nikulesku.

– Početak je sezone i mogu reći da sam zadovoljna svojom igrom. Dobro sam servirala i igrala, ali sam na kraju srećna zbog ove pobede, jer je Šenaj Peri opasna protivnica – respektuje Amerikanku Ana Ivanović.

 

Hrvati blistaju pred „svojima“

Pred velikim brojem bučnih navijača, hrvatski teniseri su doživeli pravi preporod na ovogodišnjem Australijan openu. Od sedam predstavnika koji su započeli prvi grend slem sezone, čak šest ih se plasiralo u drugo kolo. Dalje idu: Ivan Ljubičić, Marin Čilić, Ivo Karlović, Antonio Veić, Ivan Dodig i Karolina Šprem, jedino je mlada Petra Martić eliminisana i pokvarila stopostotni uspeh zemljaka.

 

Đoković: Bio sam spor

– Nije bilo lako na početku, jer je ovo bio prvi meč u sezoni za mene. Tada sve ide sporije nego što očekujete, pa je i moja igra bila takva, ali najvažnija stvar je da sam dobio prvi set. Na vreme sam uhvatio ritam i držao meč pod kontrolom, iako je bilo teških trenutaka u nastavku. Prošla sezona bila je iscrpljujuća, tako da sam odlučio da preskočim prvih nekoliko turnira. Možda je to bila prava stvar, možda ne, videćemo. Srećan sam i razmišljam samo unapred – podvukao je treći teniser sveta, koji bi trijumfom u Melburnu, uz još nekoliko povoljnih rezultata, momentalno postao čak i prvi igrač sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari