Milo Đukanović saopštio je juče da podnosi ostavku na mesto predsednika Vlade Crne Gore i da je za mandatara predložio aktuelnog vicepremijera Igora Lukšića. On je rekao da će ostati na čelu Demokratske partije socijalista, da ostaje u Crnoj Gori i da će nastaviti da se bavi biznisom.

– Doneo sam odluku da podnesem ostavku na dužnost predsednika Vlade Crne Gore. Odluka nije iznenadna, niti ishitrena i nije doneta ni pod čijim pritiskom – ni iznutra, ni spolja, kako to tvrde neodgovorni pojedinci iz samo njima znanih razloga – rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je predlog da Lukšić bude mandatar saopštio Glavnom odboru i Predsedništvu Demokratske partije socijalista, a da će mandatara, u skladu s procedurom, predložiti predsednik Filip Vujanović.

– Odlazim čiste savesti i uzdignuta čela, zadovoljan sa onim što sam uradio – poručio je Milo Đukanović.

Upitan da li se plaši da će završiti kao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, Đukanović je kazao da je svako poistovećivanje sa scenarijima u okruženju samo posledica neprofesionalnosti ljudi koji rade u nekim medijima u Crnoj Gori i njihove patološke opsednutosti njime, izvestila je agencija Beta.

– Želim im da ih to što pre prođe – kazao je Đukanović.

Pitan da li namerava da se vrati na mesto premijera, kao što je uradio pošto se 2006. povukao sa funkcije i da li može garantovati da recimo 2013. neće opet biti premijer, Đukanović je kazao „Bože zdravlja, videćemo“, ali i dodao da se nada da će odluka da ode sa mesta premijera biti trajna.

Đukanović je svoju ostavku objasni željom „da se stvore uslovi za promene u izvršnoj vlasti, bez potresa i posledica po dalji razvoj Crne Gore“. Glavni odbor DPS jednoglasno je sinoć predložio Igora Lukšića za novog mandatara, koji je novinarima kazao da će njegova vlada posle verifikacije u Skupštini, nastaviti da realizuje prioritete dosadašnje vlade. Lukšić je saopštio da će sastav novog kabineta biti poznat narednih dana. Predsednik Filip Vujanović bi do kraja nedelje trebalo da poveri mandat Lukšiću, posle konsultacija sa liderima parlamentarnih partija. Mesto potpredsednika Vlade bi, prema saznanjima agencije Beta, mogao preuzeti ministar spoljnih poslova Milan Roćen koji bi i u novoj vladi zadržao taj resor.

Marovićeva ostavka

I potpredsednik crnogorske vlade Svetozar Marović podneo je juče ostavku na tu funkciju, potvrđeno je medijima u vrhu DPS. Ostavka Marovića nije neočekivana, jer je mnogo ranije bilo najava da će se i on povući sa državnih funkcija istovremeno kad i Milo Đukanović. Marović je sa Đukanovićem bio u najvišem rukovodstvu Crne Gore još od takozvane antibirokratske revolucije, pre 20 godina, kada je smenjena komunističko-socijalistička vlast.

Tadić: Kontinuitet odnosa

Novi Sad – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć u Novom Sadu da je uveren da ostavke Đukanovića i Marovića neće negativno uticati na odnose Srbije i Crne Gore. Tadić je rekao da je u ponedeljak uveče razgovarao sa crnogorskim rukovodstvom. „Mi smo na vreme bili obavešteni o ovim ostavkama“, istakao je Tadić i dodao da Srbija ima kontinuitet u odnosima sa Crnom Gorom, koji doprinose regionalnoj stabilnosti. FoNet

Čestitka LDP

Beograd – Milo Đukanović je dao veliki doprinos evropeizaciji Crne Gore, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i čestitao Đukanoviću na svemu što je postigao i poželeo mu svu sreću u privatnom i ličnom životu. Jovanović je rekao da je LDP „uverena da će i posle promene na čelu Vlade, Crna Gora nastaviti svoj efikasan put evropskih i evroatlantskih integracija“.

Kosor: Ne upoređivati

Zagreb – Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je juče da ne treba upoređivati ostavku predsednika crnogorske Vlade Mila Đukanovića sa odlaskom sa političke scene bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera. Ona je, kako prenosi portal Dnevnik.hr, saopštila da svaka zemlja ima svoj put „Još nema relevantnih informacija na temelju kojih bi se moglo procenjivati i upoređivati“, zaključila je Kosor. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari