Prošlog petka, Privremeni organ u Babušnici je, budući da njeni stanovnici vodu za piće nemaju već 14 dana, od kada su ovaj kraj zahvatile velike poplave, proglasio vanredno stanje u ovoj opštini. Procene o tome kada će biti otklonjen kvar u Fabrici vode u Ljuberađi i kada će meštani ove opštine dobiti vodu za piće iz gradskog vodovoda i dalje nisu nimalo optimističke.

Prošlog petka, Privremeni organ u Babušnici je, budući da njeni stanovnici vodu za piće nemaju već 14 dana, od kada su ovaj kraj zahvatile velike poplave, proglasio vanredno stanje u ovoj opštini. Procene o tome kada će biti otklonjen kvar u Fabrici vode u Ljuberađi i kada će meštani ove opštine dobiti vodu za piće iz gradskog vodovoda i dalje nisu nimalo optimističke. Predsednik Privremenog organa u Babušnici Ranko Janković kaže da će biti potrebno mnogo vremena i para da se štete saniraju i postrojenja osposobe.
-S obzirom na to da su havarije znatno veće od prvih ocena, prema trenutnoj proceni nećemo imati vodu za piće najmanje još tri meseca – rekao je Janković.

Šteta u Pirotu veća od 400 miliona dinara

Poplave u Pirotu načinile su štetu od preko 400 miliona dinara, pokazuju prve procene. Stradalo je osam mostova, mnogi putevi su oštećeni, a voda je prodrla u 1.500 domaćinstava. Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić potvrdio je da je razgovarao sa Ministarstvom za infrasktrukturu oko pomoći za sanaciju osam mostova koji su stradali. Najveća oštećenja su na mostu između sela Krupac i Trnjana i nekoliko mostova u Visoku. „Razgovarali smo i sa predstavnicima ‘Srbija voda’ koji su nam obećali da će uraditi projektnu dokumentaciju za čišćenje i sređivanje kanala Rogoz u istoimenom naselju u Pirotu“, rekao je Vasić, dodajući da će opština Pirot finansirati čišćenje tog kanala. Vasić je kazao da je u Pirot odmah posle poplava stigla interventna pomoć od pet miliona dinara koju je uputila Vlada Srbije za sanaciju šteta.

Meštani ove opštine se i dalje snabdevaju vodom za piće iz cisterni. U lokalnoj vlasti kažu da cisterni ima dovoljno i da se one upućuju i u okolna sela. Žitelji Babušnice su tek pre tri dana iz gradskog vodovoda dobili tehničku vodu koja se koristi za sanitarno-tehničke potrebe. Zbog nedostatka vode nisu radile škole i vrtić.
-Sada je bar i taj problem rešen, dobili smo tehničku vodu i ne moramo više da iz cisterni točimo velike količine vode. Vodu za piće nosimo u flašama i kanisterima i ne znamo do kada će to da traje – kažu meštani Babušnice.
Nestašica vode za piće je donekle ublažena zahvaljujući pomoći Narodne kancelarije predsednika Srbije. Do sada je u Babušnicu dopremljeno oko 50.000 litara vode, a očekuju se i nove količine flaširane vode za piće. Voda je podeljena školama, vrtiću i ustanovama u gradu, a preko mesnih zajednica se deli i građanima.
U Babušnicu je stigao i šleper sa 25 tona stočne hrane. To je poklon opštine Bački Petrovac sa kojom je Babušnica pobratimljena.
-Pored 10 miliona koje je naša opština dobila odmah posle poplava, na preksinoćnjem sastanku u Nišu ministar za infrastrukturu Velimir Ilić nam je rekao da ćemo dobiti još pet miliona interventne pomoći za saniranje posledica štete, odnosno puteva koji su stradali i 30 miliona dinara sa saniranje izvorišta i Fabrike vode i mosta u Ljuberađi, budući da je to za nas veliki problem jer nemamo vodu za piće – kaže predsednik opštine Babušnica Miroljub Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari