Svi građani Niša sa desne obale Nišave su i juče, trećeg dana zaredom, bili su bez pijaće vode, nakon što je gradski Krizni štab minulog utorka vodu iz gradskog vodovodnog sistema proglasio tehničkom zbog prevelikog zamućenja i zabranio njeno korišćenje za piće i spravljanje hrane.

Svi građani Niša sa desne obale Nišave su i juče, trećeg dana zaredom, bili su bez pijaće vode, nakon što je gradski Krizni štab minulog utorka vodu iz gradskog vodovodnog sistema proglasio tehničkom zbog prevelikog zamućenja i zabranio njeno korišćenje za piće i spravljanje hrane.
Zbog ovakve zabrane građani su ponovo „opsedali“ trgovine u celom gradu u potrazi za flaširanom vodom. Među stanovništvom sa desne obale reke raste nezadovoljstvo zbog toga što im grad nije obezbedio cisterne sa pijaćom vodom jer, kako neki od njih ističu, „mnogi nemaju para za kupovinu flaširane vode“.

Velika Morava kod Bagrdana 437 centimetara

Vodostaj na Velikoj Moravi kod Bagrdana juče je bio za 60 centimetara veći nego u sredu. Kod Varvarina vodostaj je veći za 14, a kod Ljubičevskog mosta za 50 centimatara, ali nema opasnosti od većeg izlivanja reke, saopšteno je iz Regionalnog štaba Civilne zaštite u Jagodini. Reč je o vodenom talasu koji je juče prolazio kroz Pomoravlje, a koji je vodostaj Velike Morave kod Varvarina podigao na 204, a kod Bagrdana, najkritičnije tačke, na 437 centimetara, potvrdio je načelnik za odbranu Pomoravskog okruga Jovan Stepanović i dodao da je „reka ostala u koritu“. Velika Morava, koja je poslednjih dana narasla preko tri metra od izlivanja reka i obilnih padavina na jugu i u centralnoj Srbiji, već opada na sastavcima kod Stalaća i Varvarina tokom do Ćuprije, od Ćuprije je u stagnaciji, a dalje do ušća u Dunav biće u porastu, objasnio je Stepanović i ocenio da se neće izliti iz korita ni u jednom delu toka.

U JKP Naisus i juče su isticali da nemaju dovoljno cisterni za podmirenje potreba stanovništva za pijaćom vodom, već da mogu pokriti samo važne ustanove. Sve četiri cisterne Naisusa stacionirane su sa desne obale Nišave, kod kuhinje Pčelica, ustanove Studentski standard, Klinike za plućne bolesti u Knez Selu i Specijalne psihijatijske bolnice u Gornjoj Toponici. Vojska Srbije je prekjuče ustupila Nišu još dve cisterne, koje se koriste za snabdevanje osnovnih i srednjih škola. Na raspolaganju pojedinim ustanovama juče je trebalo da se nađu još tri cisterne koje je gradu ustupio Crveni krst Srbije

Kompanije pomažu poplavljenim područjima

Kompanija Minakva iz Novog Sada i Delta humanitarni fond isporučili su vodu i hranu stanovništvu u ugroženom području u Nišu i opštini Vlasotnice. Kako je saopšteno iz Minakve, zbog nedostatka pijaće vode u Nišu, ta kompanija je donirala preko 15.000 bočica negazirane vode, a prioritet će imati osnovne škole i predškolske ustanove. Delta humanitarni fond isporučio je opštini Vlasotnice oko 30.000 litara vode za piće, 1.000 kilograma pirinča, 600 kilograma soli i 3.100 kilograma šećera. Crveni krst Srbije juče je takođe saopštio da je uputio pomoć građanima koji su pogođeni poplavama u Nišu, Leskovcu i Lebanu. Pomoć se sastoji od 150 porodičnih higijenskih paketa, 150 pari gumenih čizama, 900 konzervi, pet rezervoara za vodu i 40 bidona za vodu.

– Naše ekipe pokušavaju da saniraju havariju na izvorištu Mokra, sa kojeg se snabdeva deo grada sa desne obale Nišave, kao i onu na izvorištu Ljuberađa Niš, koje je posle poplava isključeno. Ukoliko narednih dana ne bude ozbiljnijih padavina, naša mehanizacija će do kraja ove sedmice moći da priđe i počne sa saniranjem havarije na izvorištu Mokra. Sa izvorištem Ljuberađa situacija je daleko teža, tako da će za saniranje havarije biti potrebno više od mesec dana. U Ljuberađi ćemo narednih dana pokušati da postavimo cevovod manjeg prečnika koji bi snabdevao naše korisnike u Babušnici i Vlasotincu – rekao je juče portparol JKP Naisus Zoran Ignjatović, ponovivši da stanovništvo Niša sa leve obale reke nema razloga za uznemirenje jer je ovaj deo grada snabdeven ispravnom vodom.
Građani Vlasotinca juče su se takođe snabdevali vodom za piće iz cisterni, a tako će biti i narednih dana, jer je glavni cevovod ozbiljno oštećen. Za razliku od Niša, u Vlasotincu je obezbeđeno 12 cisterni, a snebdevanje građana obavlja se po unapred utvrđenom rasporedu. Vodom će i nadalje prioritetno biti snabdeveni Dom zdravlja, pekare, objekti za kolektivni smeštaj i ugostiteljski objekti.
U opštini Lebane, kao i u ostalim opštinama na jugu Srbije, stanje se normalizuje. Predsednik opštine Lebane Mića Stanković ističe da šteta najmanje sto miliona dinara, a posebno su oštećeni lokalni putevi i mostovi. Slična je situacije i u bojničkom kraju gde se sređuju uništeni lokalni putevi. Predsednik opštine Leskovac Vladan Marinković obišao je juče najugroženija domaćinstva u Pečenjevcu, gde je poplavljeno stotinu kuća. On je najavio još brže saniranje objekata, posebno u najugroženijim delovima opštine.
Prema saopštenju leskovačke Elektrodistribucije, osim romskog naselja u Vlasotincu, stujom se uredno snabdevaju ostala područja šest opština Jablaničkog okruga.
Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Snežana Ćirić, najavila je da bi u toku jučerašnjeg dana fizički trebalo da bude razdvojena vodovodna mreža i vodosnabdevanje između dva dela Pirota. „Na ovaj način voda u naselju Pazar će moći da se koristi za piće, a u Tijabari samo kao tehnička i sanitarna voda“, rekla je Ćirićeva. Ona je dodala da građani iz Tijabare treba da koriste flaširanu vodu za piće i da kuvaju vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari