Projekat pod nazivom „Implementacija koncepta čistije proizvodnje u IPPC proizvodnim pogonima JP EPS“ realizovan je u saradnji Elektroprivrede Srbije i Centra za čistiju proizvodnju Srbije, kao dela Tehnološko – metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Privredno društvo „TE – KO Kostolac“ učestvuje u ovom projektu koji može da doprinese smanjenju zagađenja životne sredine a istovremeno povećanju produktivnost i operativne efikasnosti postrojenja. Predmet projekta, koji je sredinom marta prezentovan na Tehnološko – metalurškom fakultetu u Beogradu, je ceo proizvodni pogon Termoelektrane „Kostolac B“.

Članovi tima za realizaciju projekta čistije proizvodnje iz TE „Kostolac B“ su Zoran Stojković, glavni inženjer Sektora proizvodnje, Slaviša Jotov, glavni inženjer Sektora održavanja, Predrag Cvijanović, šef Službe za upravljanje zaštitom životne sredine i Tatjana Stefanović, vodeći inženjer za upravljanje zaštitom životne sredine. Cilj projekta je bio da se najpre identifikuju moguće promene u tokovima sirovina (voda, energija, gorivo, otpad), proizvodima i procesima proizvodnje, odnosno drugih faktora koji mogu da doprinesu smanjenju zagađenja životne sredine. Primena metodologije čistije proizvodnje će biti zasnovana na bilansu materijalnih i energetskih tokova, koji će biti osnova za energetsko i ostalo bilansiranje procesa. Na osnovu dobijenih bilanasa izvršiće se izbor odgovarajućih opcija, kao i njihova evaluacija sa tehničkog, ekološkog i ekonomskog aspekta. Osim navedenih, cilj je i ispunjavanje zakonske obaveze iz oblasti zaštite životne sredine radi dobijanja integrisane dozvole za rad IPPC postrojenja.

Na osnovu podataka prikupljenih tokom implementacije koncepta čistije proizvodnje u TE „Kostolac B“, ocenjeno je da se poboljšanje može ostvariti primenom mera čistije proizvodnje u koje spadaju organizacione promene, stimulisanje domaćinskog poslovanja, kao i tehnološke promene vezane za sam proces. Na osnovu početne analize prikupljenih podataka (materijalnog, energetskog bilansa, bilansa pomoćnih sirovina, voda, otpada i emisija), došlo se do zaključka da su mogućnosti za uštedama vezane, pre svega, za sledeće oblasti: optimizacija i poboljšanje proizvodnog procesa, zatim za poboljšanje energetske efikasnosti i potrošnje energije, kako za proizvodne, tako i za pomoćne (pripremne) procese, smanjenje emisija u vazduh i priprema vode za proces, kao i problem otpadnih voda.

U izveštaju kostolačkog tima za čistiju proizvodnju prikazane su mogućnosti optimizacije i poboljšanja procesa, date kroz ekonomske uštede, za opcije koje je bilo moguće evaluirati, kao i lista opcija koje pripadaju grupi zahteva koje je potrebno implementirati da bi se zadovoljila zakonska regulativa vezana za dozvoljene emisije SOX, NOX, praškastih materija u vazduh ili zagađenja vode. Realizacija projekta, odnosno definisanih opcije čistije proizvodnje dovešće do unapređenja kvaliteta životne sredine, ali i do racionalnije potrošnje energenata i voda a uz povećanje energetske efikasnosti postrojenja. U narednom periodu se očekuje nastavak aktivnosti vezan za prikazane opcije čistije proizvodnje, što se u potpunosti slaže sa politikom i ciljevima preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari