Već u prvoj diskusiji na sednici Skupštine grada, o planovima rada javnih preduzeća za 2013.ovu godinu, čule su se ozbiljne primedbe, pa čak i optužbe na račuin JKP Čistoća i zelenilo. Glavni problem u programu rada ovog preduzeća, kako je napomenuo Jene Maglai, odbornik SVM, jeste projektovani gubitak, koji za 2013. godinu iznosi 83 miliona dinara, iako je poslednjim rebalansom budžeta u 2012. za Čistoću izdvojeno 90 miliona radi saniranja dotadašnjih gubitaka.


– U svom programu UO JKP Čistoća navodi da su njihovi prihodi od odnošenja smeća smanjeni zbog globalne ekonomske krize. Ovakva preduzeća u mnogim zemljama donose profit, otkupljuju otpad, i grade fabrike za njegovu preradu. Kod nas ono proizvodi gubitke, i traži novac iz budžeta, pri čemu ima monopolski položaj – napomenuo je Radmilo Todosijević, odbornik SNS.

Opozicija je iznela primedbu i na to što su uprkos krizi i projektovanim gubicima, u programu Čistoće i zelenila planirani troškovi poput onog za reprezentaciju od šest miliona dinara. Kako je naveo Ilija Maravić (SNS), uza sve to, preduzeće ima devet direktora, njegov generalni direktor prima platu od 130.000 dinara, a u sistematizaciji radnih mesta postoji i radno mesto unutrašnjeg revizora, koji ne podnosi nikakve izveštaje.

– Vrlo je visoka i stavka za gorivo, planirano je 74 miliona dinara, a postoje indicije da gorivo na račun JKP Čistoća troše i neki privatni kamioni, kao i stranački funkcioneri. Za troškove „ostalih usluga“ planirano je 60 miliona, nabavka kosilice za milion dinara, a za aplikacioni softver 3,5 miliona dinara. To su nerealni troškovi. Takođe, Za ovo preduzeće je poznato da radnim mestima kupuje odbornike, i za sve to bi trebalo zatražiti smenu direktora – rekao je Maravić.

Gojko Radić, takođe odbornik SNS, rekao je su preko JKP Čistoće obavljani poslovi oko izbora, da su u njemu nakon izbora zapošljavani stranački i koalicioni kadrovi, i da je zato nerealno očekivati smenu direktora, koji je važan čovek DS-a, a kojeg je ova stranka postavila iako je u njegovom dosijeu stajalo da je osuđivano lice.

Niko ne može da ucenjuje DS

– Upravni odbor je izneo realno stanje u preduzeću i treba im čestitati na hrabrosti. Javna preduzeća se nigde ne osnivaju da pune gradski budžet, već da zadovoljavaju potrebe građana, pa su preduzeća kao Čistoća u stvari gubitaši u svom gradovima Srbije – rekao je odbornik DS Nenad Ivanišević, dodajući da svako ko hoće, pa i koalicioni partneri poput SVM, može slobodno da ne glasa za ovaj program, ali da će DS sprovesti svoju odluku, jer „niko ne može da ucenjuje DS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari