Javno preduzeće „Čistoća“ iz Pljevalja je u protekle dvije godine osavremenilo vozni park, nabavkom novih vozila. Vozila su planski nabavljena i naročito su podesna za uske ulice.

Vozila su kupljena kreditom od 450.000 evra i investiranjem iz sopstvenih sredstava. Pored nabavke mašina, preduzeće je kupilo i lagerovalo 80 tona soli za posipanje ulica.

– Smatramo da će ta količina, zavisno od težine zime, zadovoljiti naše potrebe. Ovih dana završili smo program rada u zimskoj sezoni, definisali prioritete i uputili zahtjev resornom sekretarijatu da nam dostavi u kojim ulicama će biti zabranjeno parkiranje, a koje će zbog snijega biti jednosmjerne, rekao je tehnički direktor JP „Čistoća“ Nenad Milikić i istakao da mali broj slivnika za atmosferske vode, zimi stvara velike probleme prilikom čišćenja ulica. „Rešetke na slivnicima često zalede i dolazi do začepljenja, a u velikom broju slučajeva slivnici su iznad nivoa asfalta i ne obavljaju funkciju za koju su napravljeni“, ističe Milikić.

Na upravnoj zgradi preduzeća je zamijenjen krov, remontovana stara kotlarnica, asfaltiran veći dio kruga preduzeća, izgrađene montažne garaže za vozila, nabavljen motokultivator sa specijalnim nožem za čišćenje trotoara i staza u parku i specijalno vozilo predviđeno za održavanje ulične rasvjete, saopšteno je iz preduzeća.

Rukovodilac PJ za uređivanje i čišćenje javnih površina Olgica Otašević, kaže da je sa novom opremom radnicima mnogo lakše da rade. „Posljednjih dana, uz pomoć specijalnog vozila orezivali smo stabla u nekoliko frekventnih ulica, tako da neće biti lomljenja grana usled većih snježnih padavina, a ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale i u narednom periodu ćemo vršiti orezivanje stabala u drugim ulicama. Očistili smo korito Breznice od izvorišta do centra grada i iuklonili šiblje i nisko rastinje“, rekla je Otašević i istakla da je preduzeće iz svojih sredstava izdvojilo oko pet hiljada evra i pokrilo plastenike na postojećoj konstrukciji površine 500 metara kvadratnih.

– U narednom periodu postavićemo pokretne stolove, jer smo planirali proizvodnju rasada cvijeća i povrća za potrebe građana. Ukoliko ne dobijemo dozvolu za priključenje na kotlarnicu sportskog centra, planiramo izgradnju sopstvene kotlarnice za zagrijavanje plastenika“, ističe Olgica Otašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari