„Pisati“ je knjiga eseja slavne Margerit Diras. To delo duboko je lično, spisateljica pred čitaocem govori o ljubavi, bolu, alkoholu, svakodnevici, sebi kao piscu i procesu pisanja, samoći kao neophodnom uslovu za svako stvaralaštvo.

Istinite priče koje se kriju u ovom delu, o pogibiji mladog engleskog avijatičara, o strasti između rimskog zapovednika i zarobljene kraljice Samarije, o najavljenom zatvaranju jedne fabrike automobila, o jednoj slikarskoj izložbi, prerastaju okvire priče i pričanja i postaju povod za studiozna promišljanja o životu, mogućnostima ljubavi, svetu, umetnosti… Jer, „čovek govori da bi se zvuk govora odigravao dok slikarstvo izlazi na svetlost. Govori da bi se stvorila jedna nelagodnost, da bi se konačno pojavilo oslobođenje od bola…“, kaže Diras u ovom delu.

Margerit Diras

Pisati

Paideia, 2009.

Prevela Vera Ilin

 

Pred čitaocem su memoari Štefana Cvajga, pisca koji je kod ovdašnje čitalačke publike uvek izazivao interesovanje. Ovo delo intrigantno je na poseban način, jer Cvajg, pričajući istoriju svog života, ipak, i pored sveg nastojanja da bude inspirativan, zanimljiv, zabavan, silom prilika govori i o jednoj realnosti koja je prema njemu na kraju ipak bila nemilosrdna. „Jučerašnji svet“ sadrži i portrete za naše vreme interesantnih ličnosti javnog života i književnosti više naroda, viđenih iz jedne intimnije perspektive. Cvajg ovde opisuje i političke događaje, govoreći i o plemenitim, ali i naivnim snovima o jedinstvenom svetu. Iako se čitalac katkad sa Cvajgom neće slagati (piščevi stavovi o Austrougarskoj, na primer), ovo delo predstavlja interesantan dokument jednog vremena, pisan iz perspektive pisca koji je ovim memoarima želeo da „pruži makar jedan odblesak svog vremena, pre no što ono potone u tamu“.

Štefan Cvajg

Jučerašnji svet

Sećanja jednog Evropljanina

Službeni glasnik, 2009.

preveo Aleksandar Tišma

 

Ovo delo sadrži trideset odabranih priča o psima, koje su pisali njihovi vlasnici: Ratko Božović, Biljana Srbljanović, Neda Todorović, Vuk Drašković, Neda Arnerić, David Albahari, Filip David, Dušan Kovačević, Srđan Karanović, Aleksandra Jovićević, Zoran Hristić, Dušan Kosović, Dubravka Marković, Dušica Pavićević, Anja Drulović… Sa mnogo topline, ljubavi, nežnosti i sete, ove priče govore o tome kako su delili životne uspone i padove, radosti i tuge, vlasnici pasa sa ljubimcima koji su bili, počesto, dragoceni saputnici i sapatnici, odani prijatelji i sveprisutni DRUGi koji, za razliku od ljudi, svoje gospodare nikada nisu prevarili, izneverili ili ostavili. Nije ovo tek knjiga o ljubavi prema psima, ovo je delo o „lepoti tog odnosa koja je nemerljiva i bezinteresna“, kaže Ratko Božović i dodaje, „Kad se udruže čovek i pas to je uvek trijumf prirode i spontanosti. U odanosti, privrženosti i spontanosti čovek se ima na koga ugledati“.

Ratko Božović

Psi i njihovi prijatelji

Čigoja štampa, 2009.

 

Kolin Tjubron veći deo života proveo je putujući i istražujući neobične predele Azije. Svoja saznanja, iskustva i doživljaje pretočio je u brojna dela, koja su ga učinila jednim od četiri najslavnija putopisca današnjice. U ovom delu, Tjubron opisuje doživljaje s drevnog trgovačog puta, koji je nekada povezivao srce Azije s Mediteranom. Živo, poetično, autentično, uzbudljivo, Tjubron opisuje svoj put svile, ljude koje je upoznao, nacionalne kuhinje, mesta na kojima je odsedao, lepote predela, planina, reka, tajanstvenost šuma i pustinja, kretanja oblaka… Čitava galerija likova očekuje ovde čitaoca: uzbekistanske prostitutke, lutalice, budistički monasi, lokalni policajci, trgovci u opasnosti, dečja lica, kikotave konobarice, čitav jedan drevni svet u svom savremenom izdanju. Evo kako je anglosaksonska kritika okarakterisala ovo delo: „poetsko štivo, zanimljivo, šokantno, neodoljivo, plod zrelog pisca na vrhuncu slave, blistav opis putovanja koje oduzima dah…“

Kolin Tjubron

Sena puta svile

Mono i manjana, 2009.

Prevela Gordana Erdei

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari