"Crve procedim kroz zube": Šta kažu čitaoci Danasa, da li piju vodu sa česme ili kupuju? 1Foto: Shutterstock/sonsart

Čim je ćerka guvernerke Narodne banke Srbije Milena Tabaković postavljena na mesto v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine analize vode proglasila je poslovnom tajnom i to samo tri nedelje nakon što su u vodi za piće iz novosadskog vodovoda otkrivene nematode, odnosno valjkasti crvi. To je bio povod da čitaoce Danasa na društvenoj mreži Fejsbuk pitamo da li piju vodu sa česme ili kupuju flaširanu, a u našoj mini anketi stiglo je više od 200 raznovrsnih odgovora.

Većina njih odgovorila je da vodu za piće kupuje, pojedini filtriraju „česmovaču“, a neki se snabdevaju vodom iz bunara. Mnogi su iskoristili priliku da opišu kakvo je vodosnabdevanje u njihovom kraju.

„Sa Sopotskog izvora za piće. Inače ovog leta nismo ni imali gradske vode. Namučili smo se mnogo u najtežim vrućinama u miru u 21. veku. Tek od juče imamo normalno vodu“, naveo je jedan komentator.

„Mi u Ćupriji dosta često nemamo vodu na česmi a grad nam je uz dve reke. Čekamo Rimljane da se vrate pa da nam to reše a do tad kupujemo vodu“, nadovezao se drugi.

„U Smederevu je komplikovano…U gradu se kombinuje, kad vodovod dobije ukus i miris, flaŝirana. Ali u selu Vodanj, blizu Smedereva, koje takođe koristi vodu iz smederevskog vodovoda, nema potrebe za flasiranom. Ali zbog plitko ukopanih cevi, leti poželjno da se hladi. Taj cevovod je napravljen pre 15-ak godina, noviji su materijali, zato je voda odlična. To implicira da je voda na izvoru smederevskog vodovoda dobrog kvaliteta, ali se zagadi u cevima. Zato u gradu ima ukus i miris, posebno u centru“, naveo je jedan čitalac Danasa.

„Filtriram česmovaču ili povremeno kupujem kad zatreba. U zvezdarskoj vodi ima toliko kamenca, da posle svake upotreba moraju da se čiste slavine i pločice“, naveo je čitalac iz Beograda. „Dobro pitanje, ali ne znam samo koliko dugo pijem isključivo flaširanu, sigurno 30 godina, rođena i živim Beogradu“, dodaje jedna čitateljka.

Priča o vodi nije mogla da prođe bez pominjanja aktuelne vlasti i Rio Tinta.

„Pijemo vodu iz česme isključivo u Zrenjaninu, a od skoro i u Novom Sadu. Ako ostane ova bulumenta na vlasti ni vode, ni zemlje, ni vazduha“.

U jednom odgovoru navode da u Zrenjaninu postoji samo kanalizaciona voda i da se ista prodaje kao tehnička. „Naravno to Zrenjanincima ne smeta pošto bezrezervno daju podršku vlasti koja lagano sa trgovačkim lobiem prazni džepove“, dodaje naš čitalac.

U Čačku se, kako navodi jedan komentator, meša voda sa Rzave i Morave koja je zagađena, te kaže da se vodom snabdeva sa izvora sa kojeg je ispitan kvalitet vode ili kupuje.

„Često je sa gradske skupštinske govornice voda sa česme nazivana špricerom. Naravno da ne sumnjam da je tu dodato čega sve ne da bi voda bila ispravna za piće i da jeste ali meni izaziva gađenje i ne sviđa mi se“, dodaje on.

Nedavno je Inicijativa „Pravo na vodu“ objavila mape koje prikazuju 65 lokacija širom Srbije koje su tokom dva najtoplija meseca ove godine, jula i avgusta pogođene nestašicama vode, bilo zbog restrikcija ili kvarova na vodovodnoj mreži.

Odgovarajući na pitanje u Danasovoj anketi, jedan komentator kaže da će nestašica i tuča za kupovinu flaširane vode tek biti.

„Kad proradi rudnik Jadar, 2 miliona stanovnika Srbije nizvodno od Loznice će MORATI da svakodnevno kupuje vodu za kuvanje i kupanje, ako ne žele da se teško razbole od prodiranja sumporne kiseline, soli litijuma i arsenika u Drinu i Savu, a time i u vodu iz česme. To je super posao za vlast i tajkune koji prodaju flaširanu vodu, katastrofa za 2 miliona ljudi od Loznice do Beograda. Kad iz bazena litijuma prelije sumporna kiselina u Drinu – biće nestašica i tuča za kupovinu flaširane vode.“ Drugi je upitao „da li se i za vreme Tita pila flaširana voda ili je to od kada su izvori prodati Arapima?????“

Mnogi smatraju da ni flaširana voda nije rešenje.

Nemaju svi para za flaširanu vodu i jedina istina je da će ista ta flaširana da poskupi i da će koštati bogatstvo. Tako da ako ovako nastavimo teško nam se piše, mora pumpe za prečišćavanje svuda da se postave“, bio je jedan od odgovora.

„Džabe kupuješ flaširanu da piješ ako sudove pereš sa česme, ako se sa istom tuširaš“…

Sa druge strane, „česmovaču“ su pohvalili u Kraljevu, Vranju, Kanjiži, Voždovcu…. „Sa česme, ostavim da odstoji preko noći da bar hlor ispari“.

Bilo je i onih koji su se dotakli mikroplastike.

„Istraživanja su pokazala da je većina flaširane vode čak gora od vode česmovače (u razvijenom svetu). Zato ja pijem vodu česmovaču iz kvalitetnog prečišćivača vode za piće – to svakome preporučujem, isplati se. Takva voda ne ostavlja kamenac u posudama – provereno. Uz napomenu da prečišćivač vode mora biti kvalitetan“, savetovao je jedan čitalac.

Nisu izostali ni šaljivi i ironični odgovori poput: „Sa česme, crve procedim kroz zube„; „Pijem crve iz česme, a vodu iz flaše„; „Ne pijemo vodu više, svi u kući smo prešli na pivo„, „Već više od 20 godina flaširana voda u Zrenjaninu je „IN“. Mogli smo svi kolektivno na Maldive da se preselimo do sada za te pare„; „Pijem ovu uskoro obogaćenu litijumom uz dodatak crvića kao suplement ishrani. I zahvaljujem se što nam je dozvoljeno da pijemo i dišemo„; „I ta flaširana je iz neke „bare“; „Ne trpim vodu ni u cipelama„…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari