Čivijada i Čivijaški karneval u Šapcu 1

Tik pred Šabački vašar od 15. do 17. septembra u Šapcu se održava 48. Čivijada i 9. Čivijaški karneval.

U saopštenju Turističke organizacije Srbije navodi se da se ove godine izdvajaju tri izložbe, na tri lokacije koje će na najbolji način dočarati čivijaški duh.

„Čivijada nije samo vreme rezervisano za osmeh, šalu na svoj i tuđi račun, već i manifestacija koja neguje tradiciju, doprinosi razvoju pravih vrednosti – pa tako osim izlože najbolji karikaturista, i ove godine biće priređena izložba Šapčanina Dragutina Dragana Petrovića, autentičnog hroničara života grada, ovog puta posvećena reci Savi. Biraju se najbolji aforizmi, kratke priče, a aforističari će posetiti i decu u školama i održati “Čivijaški čas”. U manifestaciju se uključuje i Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga, kreatori sajajnih venecijanskih maski, koji će prirediti svoje “Čivijaško krčkanje” na Starom gradu“, napominje se u saopštenju.

Ove godine večernji program prvog dana objedinili smo pod nazivom “Ne’k se točak pokrene” i održava se na gradskom trgu. A, čivijaška novotarija je i Kneževina Čivijaluk gde je najavljen program “Šta `oće ovaj ološ?!” kao čivijaški odgovor na vreme u kojem živimo. Čivijaše će voditi poznati strip autor Marko Somborac.

Čivijaški karneval, deveti po redu i čerka manifestacija Čivijade u Šabac će dovesti prijatelje iz Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), potom goste iz cele bivše Jugoslavije, Italije, Ruminije i prvi put iz Turske. Počasni gosti ove godine su predstavnici Belgije. Predviđen je nastup 31 karnevalske trupe iz ukupno 14 evropskih zemalja. Dečiji karneval, veliki međununarodni karneval, karneval trudinca i beba, pa čak i kućnih ljubimaca je samo deo onog što se očekuje na ovogodišnjem Čivijaškom karnevalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari