Administracija Baraka Obame juče je obelodanila ambiciozan plan koji podrazumeva preispitivanje kontroverzne politike zemlje prema imigrantima i načinima na koji se prema njima postupa u zatvorskim centrima. Reforma imigracione politike podrazumeva transformisanje zatvorskih ćelija u „prave civilne zatvorske centre“.

Time će biti uklonjen jedan od toksičnih tragova neuspelih politika Džordža Buša. Nedavno objavljeni prvi sveobuhvatni izveštaj Nacionalnog imigracionog centra svedoče o zloupotrebama u imigracionim zatvorima, narušavanju ljudskih prava koja su godinama ignorisana, svesnom nepažnjom vlade.

Namera sadašnje administracije je da se preispitaju svi ugovori federalne vlade sa više od 350 lokalnih i privatnih zatvora, sa ciljem da se neki imigranti suočeni sa deportacijom prebace na mesta za nekriminalce, po mogućnosti u centre koje bi vodila vlada. Plan ima za cilj da se centralizuje ceo sistem, kroz koji prođe 400.000 imigrantskih zatvorenika na godišnjem nivou i da se na direktniji način nadgledaju zatvorski centri kritikovani zbog lošeg tretmana nad zatvorenicima i ponekad i fatalne medicinske nege. Zloglasni Huto, centar za imigrante sa 512 kreveta i ćelijama za cele porodice, koji vodi američka korporacija za korekcije na osnovu 2,8 miliona mesečno vrednog federalnog ugovora, predstavljao je deo oštrog pristupa Bušove administracije prema imigrantima kada je otvoren 2006. i primer zloupotreba ljudskih prava. Zbog ponašanja prema imigrantima u ovom centru pokrenuto je čak nekoliko peticija i prijava.

Nova administracija nastoji i da proširi program o verifikaciji statusa imigrantskih radnika koji je oštro kritikovan, podigne na viši nivo partnerstvo između federalnih imigracionih agenata i lokalnih policija, i odbaci peticije na pravno obavezujuća pravila na uslove u imigracionim centrima. Vizija podrazumeva izgradnju novih zatvorskih centara. Trenutna mreža od 32.000 kreveta košta na godišnjem nivou 2,4 milijarde dolara.

Preispitivanje i redizajniranje svih postrojenja, programa i standarda biće dužnost nove Kancelarije za zatvorsku politiku i planiranje. Dora Širo, specijalni savetnik Dženet Napolitano, sekretarke za unutrašnju bezbednost, biće postavljena na mestu direktora Kancelarije. Agencija će takođe imati dva savetodavna tela, jedno će se baviti zatvorskom politikom i praksama a drugo zdravstvenom negom imigranata.

Imigracione reforme već duže vreme su sporno pitanje američke politike. Kongres više puta nije uspeo da usvoji reforme zbog neslaganja povodom toga kako postupati prema 12 miliona ilegalnih imigranata u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari