Član Lončarevog tima: Litijum lek koji se koristi u tretiranju nekih oboljenja, ipak problem daleko složeniji 1Foto: D.D/screenshot

Član tima koji će se baviti eventualnim posledicama po zdravlje ako dođe do kopanja litijuma, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Vladislav Vukomanović izjavio je danas da je zdravlje dece i građana vrednije od bilo kog metala i bilo kog materijalnog dobra.

Povodom formiranja tima od devet zdravstvenih stručnjaka, Vukomanović je za RTS rekao da se taj tim sastoji od lekara različitih specijalnosti i da je to samo deo multidisciplinarnog tima.

On je naveo da su ga medicina zasnovana na dokazima, dobroj kliničkoj praksi, odgovornost i optimizam povukli ka tome da prihvati poziv u timu i da se nada da će dati neki skroman doprinos.

Vukomanović objašnjava da je litijum lek, da to znaju zdravstveni radnici, koji se koristi u lečenju i tretiranju nekih oboljenja. Međutim, ukazuje da je problem daleko, daleko složeniji od tog samo zdravstvenog aspekta.

„Tražimo analogiju u odnosu na neke druge slučajeve u drugim zemljama. Dobićemo informacije i to nam je svakako dostupno. Da li je bilo nekog ugrožavanja zdravlja, dece i stanovništva u okolini tih rudnika ili dalje od toga i na osnovu te analogije bićemo spremni da ukoliko bude potrebno damo i odgovore. Nadam se da će oni biti dovoljni i korisni“, rekao je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, timovi koji će biti formirani, pre svega zdravstveni tim treba da odagnaju i preveniraju strah.

„To znači da do eventualnog početka nekog takvog projekta budemo potpuno svesni, potpuno jasni da ne može biti značajnog ugrožavanja zdravlja, stanovništva ni po koju cenu“, zaključio je Vukomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari