Dan knjige, 28. februar je obeležen predavanjima, promocijama, izložbama, koncertima, stručnim skupovima i drugim programima u velikom broju gradova i manjih mesta u Srbiji a požarevačka biblioteka tog dana odobrila je i popust na članarinu od 50 odsto.

Dan kada je diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović uputio pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke uzet je za Dan Narodne biblioteke Srbije koji je ove godine proglašen za Nacionalni dan knjige. -Građani koji su odlučili da postanu članovi Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, 28. februara platili su polovinu od redovne cene članarine, izjavila je direktorka Beba Stanković. Redovna cena je 800 dinara, porodična 1.000 a za penzionere ispod 65 godina 600 dinara. Inače, mogućnost besplatnog upisa imaju redovni studenti, deca do drugog razreda osnovne skole, gradjani preko 65 godina, dobrovoljni davaoci krvi i donatori organa.

Narodna biblioteka Srbije u Beogradu obeležila je ovaj dan brojnim manifestacijama u svom zdanju na Vračarskom platou, počev od 27. februara. Između ostalog, u holu je organizovana akcija izrade piramide od knjiga koje će kasnije biti poklonjene bibliotekama u Leskovcu i Pirotu. Dan Biblioteke i Nacionalni dan knjige biće u znaku Miloša Crnjanskog, čija se 120. godišnjica rođenja obeležava tokom ove godine. Na centralnoj manifestaciji, 28. februara, dodeljena je i „Nagrada za najbolju među najčitanijim knjigama“ u 2012. godini. Posebna atrakcija za sve posetioce nacionalne biblioteke je predstavljanje prve kompakt-police za smeštaj knjiga koja omogućava efikasnije skladištenje knjiga i građe, što je od vitalnog značaja za nacionalnu biblioteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari