Članovi LAF u Nišu podneli kolektivnu ostavku 1

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) doneo je odluku o samoraspuštanju nakon bezmalo četiri godine borbe protiv svih oblika korupcije u organima javne vlasti i lokalnoj samoupravi, saopštilo je ovo samostalno i nezavisno gradsko telo koje „brine“ o primeni niškog Lokalnog plana za borbu protiv korupcije.

Odluka LAF-a doneta je u skladu sa nacionalnim Modelom Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a), na osnovu kojeg sve lokalne samouprave u Srbiji treba da usvoje takve planove i izaberu lokalna antikorupcijska tela. Retke lokalne samouprave koje već imaju LAP i antokorupcijsko telo, a u koje spada Niš, treba da usvoje nove planove i izaberu nova tela.

– Nesumnjivo ćemo nastaviti institucionalni i drugi antikorupcijski aktivizam jer nemamo nameru da ono što su do sada postigli prepustimo onima koji bi eventualno usporili ili zaustavili borbu protiv ove društvene pošasti, koja je u Nišu i Srbiji široko rasprostranjena. Ovih dana smo zahtevali od nadležnih organa da šest naših sadašnjih i bivših članova i dobitnika Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije postanu članovi buduće Radne grupe za donošenje novog Lokalnog antikorupcijskog plana i Komisije za izbor članova novog antikorupcijskog tela – kaže Zorica Miladinović, koordinatorka LAF-a u ostavci.

U ovom telu kažu da je razlog za donošenje odluke o samoraspuštanju i činjenica da lokalna samouprava, koja ni na koji način nije birala članove LAF-a, ne treba ni da ih razrešava. Članovi LAF-a su, naime, izabrani na javnom konkursu, od strane nezavisne komisije u kojoj nije bilo predstavnika lokalne vlasti, a Gradsko veće Niša je nakon toga donelo formalno rešenje o osnivanju, u kojem je navelo imena izabranih članova, a bez diskusije o njima.

– U Modelu LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, na osnovu Akcionog plana za Poglavlje 23, navodi se da bi sva buduća lokalna antikorupcijska tela u Srbiji trebalo da budu formirana po ugledu na LAF Niš, koji je, na taj način, a kao primer dobre prakse, postao sistemsko rešenje na nivou države. U Modelu se, naime, precizira da je “predlog rešenja za proces izbora, organizacije i rada“ budućih antikorupcijskih tela „dat prema praksi i iskustvima Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu” – kaže Miladinović, podsećajući i da je Niš još 2010. godine, među prvim gradovima u Srbiji, a u okviru projekta Biroa za društvena istraživanja (BIRODI)- koji je bio idejni tvorac Lokalnih planova i LAF-ova, usvojio ovakav plan.

U Modelu LAP-a je navedeno i da svi gradovi i opštine u Srbiji imaju obavezu da, na osnovu rešenja data u tom dokumentu, do 30. juna 2017. godine, usvoje sopstvene Lokalne antikorupcijske planove. Grad Niš je ovaj rok propustio i „ozbiljno doveo u pitanje antikorupcijski kredibilitet koji je stekao predhodnih godina u oblasti normativne i institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou“.

– Takvo ponašanje lokalne vlasti samo je nastavak ignorisanja borbe protiv korupcije, koja je, uprkos drugačijim tvrdnjama, vođena najčešće samo verbalno, papirnato, selektivno i neefikasno, a uz povremene političke zloupotrebe. Lokalna vlast nije aktivno realizovala niti jednu meru iz postojećeg Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, a odnos prema LAF-u bio je najčešće pasivan, uz povremene direktne pritiske na članove tela. Što je LAF bio aktivniji, komunikacija (ne)malog broja gradskih funkcionera sa nama bila je pasivnija – kaže ona.

Naša sagovornica dodaje da su među tim lokalnim funkcionerima i oni „najviši“. Predhodni gradonačelnik Niša Zoran Perišić je dve godine odbijao svaki službeni kontakt sa članovima LAF-a. Aktuelni gradonačenik Drako Bulatović je imao samo jedan sastanak sa LAF-om, a na zahtev ovog tela za razgovor o usvajanju novog LAP-a, koji je podnet pre tri sedmice, do danas nije odgovorio.

– Članovi LAF-a su od početka radili volonterski i bez ikakve naknade iz budžeta, koju nisu ni želeli. Ipak, smatramo da je takav odnos lokalnih zvaničnika nedopustiv. Nedopustivo je i to što ni posle skoro četiri godine nisu obezbeđeni iole pristojni uslovi za funkcionisanje ovakvog tela. Iako još uvek važeći niški Lokalni plan nalaže obezbeđenje svih uslova za rad LAF-a, kancelarija LAF-a bila je neuslovna, bez grejanja i mesecima bez struje, sa rashodovanim nameštajem i opremom, a tehnički sekretar LAF-a nije obezbeđen- kaže ona.

Miladinović upozorava da je LAF od septembra 2015. godine, a nakon što je monitorisao konkurs za projektno sufinansiranje medija, izložen i cenzuri od strane većine gradskih medija, pre svega onih najvećih, koji su, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija, bliski vlastima. Utoliko je podrška koju je LAF dobijao od retkih medijskih kuća, udruženja, nevladinih organizacija ili sindikata, a pre svega od građana Niša, bila dragocenija, kaže ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari