Članovi predsedništva BiH potvrdili različita viđenja na sastancima u Briselu 1Foto: BETA/European Commission/Aurore Martignoni/DS)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da na sastanku sa odlazećim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u Briselu nije bilo važnih zaključaka ni obavezujućih stavki za BiH kao i da su on i druga dva člana Predsedništva potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH.

Dodik je u izjavi za RT RS naveo da su hrvatski i bosanski članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je on istakao da je za saradnju samo na evropskom putu, prenosi N1.

„Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsedništva BiH. Istaknuta je potreba da se usmerimo ka evropskim integracijama i da se pitanja ne uslovljavaju“, rekao je Dodik.

Hrvatski član predsedništva Željko Komšić je rekao da su razgovarali o formiranju vlasti u BiH i  stvarima koje se dešavaju u EU kada je reč o Zapadnom Balkanu odnosno šta znači situacija neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, prenosi N1.

Komšić je rekao da su što se tiče formiranja vlasti ponovljeni raniji stavovi, da on i Džaferović smatraju da treba da se govori o evroatlantskom putu a da Dodik smatra da treba govoriti samo o evropskom putu i da su pozicije ostale iste.

Komšić je rekao da su negativne vesti za Severnu Makedoniju i Albaniju bile razočaravajuće za njih iako se nisu odnosile direktno na BiH, jer smatraju da uspeh drugih država u regiji daje pozitivan signal i BiH.

On je rekao da su ponovili Hanu da BiH nema luksuz da odustane od evropskog puta i da ništa drugo ne može da bude zamena za evropski put.

„Neke druge inicijative koje su se već javile u regiji nisu inicijative koje mogu zameniti tu priču o evropskom putu BiH. Saradnja svake vrste je dobrodošla. BiH nije zemlja koja sebi može dozvoliti luksuz nesaradnje sa susedima ili sa drugim zemljama regije, ali sve inicijative o regionalnoj saradnji treba da se odvijaju u okviru Berlinskog procesa, sa snažnim uticajem EU na celu tu priču“, rekao je Komšić.

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastali su se danas u Briselu sa odlazećim komesarom za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Oni su takođe prisustvovali oproštajnoj večeri koju je za vođe zapadnobalkanskih zemalja priredila visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari