Članovi SNS delili građanima bonžitu suprotno zakonskim pravilima: Umesto sastava i roka trajanja boje stranke i ime Aleksandra Vučića 1Foto: Privatna arhiva

Aktivisti Srpske napredne stranke tokom ovog vikenda u Beogradu delili su bonžitu u pakovanju u bojama stranke i sa imenom svog predsednika, ali bez detalja o samom proizvodu, kao što su lista sastojaka ili rok upotrebe, što su informacije koje bi morale da budu uključene na pakovanju prehrambenog proizvoda.

Na bonžitama nije bilo označeno ni ko je proizvođač, kao ni druge informacije.

Iz informativne službe SNS nisu odgovorili na pitanja Danasa upućena mejlom povodom ovih poklona, a sagovornici Danasa ocenjuju da je ovakva praksa i protivzakonita, ali i potencijalno opasna.

– Prema Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji je izrađen na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, svi proizvodi moraju da imaju deklaraciju u kojoj je istaknut spisak sastojaka prema opadajućim vrednostima. Čak je i definisano koja veličina slova mora biti upotrebljena, pa su na primer za pakovanja koja su manja, poput žvaka, ta pravila malo blaža – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Članovi SNS delili građanima bonžitu suprotno zakonskim pravilima: Umesto sastava i roka trajanja boje stranke i ime Aleksandra Vučića 2
Foto: Privatna arhiva

On objašnjava da proizvođač može da prodaje proizvod bez originalnog pakovanja, ali u tom slučaju na mestu prodaje moraju biti istaknute sve informacije o proizvodu.

– U ovom slučaju ne radi se, međutim, o prodaji već o deljenju i zato bi trebalo da se proizvod deli u originalnom pakovanju proizvođača. Deklaracija na pakovanju je važna jer bi ona trebalo da informiše korisnike o sadržaju i bezbednosti proizvoda – kaže sagovornik Danasa dodajući da je u ovom slučaju poljoprivredna inspekcija ta koja bi trebalo da da svoj sud.

Iz Ministarstva poljoprivrede međutim do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Domaći propisi inače navode da bi hrana koja se stavlja u promet u Srbiji trebalo da bude deklarisana tako da sadrži neophodne informacije koje su razumljive, čitljive i vidljive.

Razlog je da bi se potrošaču dala puna informaciju o sadržini proizvoda kako bi mogao da oceni da li sme da ga konzumira.

Prim. dr Ivica Zdravković kaže za Danas da je pakovanje bez neophodnih oznaka apsolutno neprihvatljivo.

– Ljudi mogu imate različite intolerancije ili alergije na sastojke u tom proizvodu. Da ne pričamo o epidemiološkom aspektu, da ne znamo da li je proizvod u roku trajanja, ali i činjenici da mi u Srbiji imamo 700.000 osoba sa dijabetesom. Deklaracije je neophodna da bi građani znali kakav je sastav proizvoda i da li smeju bezbedno da ga koriste – navodi dr Zdravković.

Ovo nije prvi put da Srpska napredna stranka deli prehrambene proizvode sa svojim logom. Prethodno su deljeni kafa, ali i žele bombone. U slučaju kafe, na osnovu slika sa društvenih mreža koje su tada postavljane, vidi se da su na pakovanju bile uključene informacije o proizvodu.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija navodi da je „po njegovom dubokom uverenju bilo kakvo deljenje neprimereno, jer može da predstavlja kupovinu birača bez obzira na to da li su izbori raspisani ili nisu“.

– Ono što nama nedostaje jeste da se precizno definiše šta jeste reklamni materijal i koja je njegova dozvoljena vrednost. Jer čak ni ono što je uobičajno shvaćeno kao reklamni materijal – na primer blokčići – nije uvek iste vrednosti. Pri tome, hrana nikako ne bi trebalo da ima mesto u poklonima partija za građane. Naravno, sve može da se pravda time da se radi o promovisanju ideja stranke, ali takvom logikom neko može na traci da odštampa logo stranke, a onda tom trakom uveže svežanj novčanica i potom ih deli, pravdajući to promovisanjem stranačkih ideja – kaže Minić.

Članovi SNS delili građanima bonžitu suprotno zakonskim pravilima: Umesto sastava i roka trajanja boje stranke i ime Aleksandra Vučića 3
Foto: Privatna arhiva

Zakon o finansiranju političkih stranaka ne definiše precizno šta sve može odnosno ne može biti reklamni materijal, ali navodi da takav materijal mora sadržati informacije o proizvođaču.

– Ukoliko politički subjekti vrše podelu reklamnog materijala, brošura, lifleta, publikacija dužni su da ovaj materijal obeleže sa preciznim podacima o nazivu subjekta koji pruža usluge izrade reklamnog materijala, brošura, lifleta, publikacija – stoji u Zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari