netanjahuFoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razmatra plan da se svi palestinski civili isteraju iz severne Gaze, uključujući grad Gazu, kako bi napravili opsadu za borce Hamasa i naterali ih da oslobode taoce, prenosi CNN.

Nejasno je koliko je Palestinaca ostalo severno od takozvanog Necarimskog koridora, koji deli Gazu na dva dela, ali se procenjuje da ih ima stotine hiljada, navodi CNN.

U planu se ne pominje da li će, kada i kako civilima biti dozvoljeno da se vrate u severnu Gazu.

Posle skoro godinu dana rata, Palestinci sve manje žele da poslušaju izraelske zahteve da se presele.

Ova ideja, prenosi CNN, dolazi od grupe penzionisanih izraelskih vojnih generala, koji su je zvanično predstavili izraelskoj vladi i moćnom parlamentarnom odboru.

Cilj je, kažu, da se opsadnom taktikom izgladnjuju borci Hamasa i navedu da oslobode 101 taoca koji se još uvek drži na teritoriji.

„Oni koji odu, dobiće hranu i vodu. Ali za nedelju dana cela teritorija severnog pojasa Gaze će postati vojna teritorija, a na ovu vojnu teritoriju, što se nas tiče, neće ulaziti nikakve zalihe“, kaže Giora Eiland, penzionisani izraelski vojni general koji potpisuje predlog, u video snimku objavljenom na internetu ranije ovog meseca.

Izraelski nacionalni emiter Kan, podružnica CNN-a, izvestio je u nedelju da je Netanjahu, na sastanku iza zatvorenih vrata sa komitetom za spoljne poslove i odbranu Kneseta, rekao da plan „ima mnogo smisla“.

„To je jedan od planova koji se razmatraju, ali postoji nekoliko drugih“, rekao je on, prema Kanovim tvrdnjama.

Nejasno je kada je sastanak održan.

Izraelski zvaničnik je potvrdio istinitost tog citata, ali je rekao: „videti ga kao dobrog, ne znači prihvatiti ga“.

Zvaničnik je rekao da će šef strateškog odeljenja Izraelskih odbrambenih snaga u narednim danima Netanjahuu predstaviti „nekoliko alternativa“ kako da „liši Hamas mogućnosti civilne kontrole u ​​Gazi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari