U Bajmoku je u subotu šesti put održan jedan od najukusnijih festivala u subotičkom kraju, pod folklornim imenon Festival bunjevačkih ila.


Reč je o tradicionalnoj kuhinji bačkih Bunjevaca, koji su osim ikavice, odakle i potiče ovakav naziv fešte, sačuvali i raznovrsne đakonije i specijalitete svojih predaka. Na postavljenim štandovima mogli su se probati gomboci, fanci, prisnac, pogače sa makom, orasima, bundevom, ali i pivčji i „ćoravi“ paprikaš, valjuške sa sirom i čorba sa paradičkom. Na kraju svakako torte od svake fele, sitni kolači, ali i neizostavni – rezanci s makom.

Za titulu najboljeg kuvara „starovinski ila“ nadmetalo se čak 40 učesnika, a nagradu za najbolje i najstarije jelo osvojila je Magdalena Vuković iz Male Bosne za čorbu pokljukušu, dok je najukusniji paprikaš skuvao Nikola Nađkanas takođe iz Male Bosne. Žiri je za najlepši kolač dodelio zahvalnicu Aktivu žena iz Tavankuta, a posebnu nagradu za bunjevački desert dobila je Alojzija Bešlić iz Bajmoka.

Posetioci festivala mogli su takođe da probaju i tradicionalna grčka, ukrajinska i slovačka jela, budući da su na ovom zanimljivom hepeningu svoju kuhinju predstavila i neka udruženja nacionalnih manjina.

Festival je organizovao Bunjevački kulturni centar iz Bajmoka, a otvorio ga je Šandor Egereši, predsednik Skupštine Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari