Čotrić: Kralj Aleksandar Karađorđević je stvorio Jugoslaviju, a ne Josip Broz Tito

Ostavite komentar


  1. Eh moj Saša! Josip Broz je samo, zahvaljujući Srbima, nastavio uništavanje Srbije koje su započeli kralj Aleksandar Prvi, Nikola Pašić i drugi političari njihovog vremena! Postoji li ijedan valjani razlog da su Aleksandar, Pašić i drugari privoleli Skupštinu izbeglu u Niš da prihvati i obelodani tzv. „Ratni cilj Srbije“ u kome je stajalo, između ostalog, da je cilj „oslobađanje i ujedninjenje Južnih Slovena“?
    Uterlai su Srbe- pobednike Velikog rata u ujedinjenje sa Hrvatima i Slovencima u kome su ratni gubitnici dobili sve a Srbi-pobednici gotovo ništa! To „ujedinjenje“ srpskom narodu nije trebalo, naprotiv, ondašnja srpska vrhuška odbila je ponude ratnih saveznika o proširenju Srbije i na druge teritorije- bila je to tzv. „Londonska ponuda“. Ta gramzivost Aleksandra je Srbe u kasnijim ratovima koštala stotine hiljada žrtava. I sada, pored spomenika Nikoli Pašiću, koji nije bio nimalo manje koruptan od današnje vrhuške i koji odavno stoji u centru Beograda, po volji AV, Srbi bi trebali da podignu i spomenik Aleksandru, koji nas je ujedinio sa pomenutim huljama od naroda, kao zahvalnost za tolike žrtve proizašle iz njegovog“ujedinjenja“! A ti Saša, pucaš na Tita. Pa on je, kao Hrvat ili ko zna šta je bio, samo nastavio ono što su, kao što napisah, započeli pomenuti. I uvođenje više tuđih jezika na teritoriji Srbije je delo Aleksandra -u Vojvodini su bila dozvoljena tri jezika -srpski, nemaćki i mađarski. Broz je izbacio nemački ali je uveo i nekoliko drugih jezika, kao na kraju i u Srpskoj Raški (Sandžak) albanski a ovi današnji su uveli i lingvistima nepoznati bošnjački jezik, u Srpskoj Vojvodini uveli su još i hrvatski i takođe donedavno ne postojeći crnogorski jezik! Znači, srpski političari, na grbači naroda su uvek radili ne na opstanku i jačanju Srbije nego na njenom rasturanju- sve do danas!
    Živ mi bio Saša! Peđa Rakočević, Štutgart

    1. Nikakva „Londonska ponuda“ nije POSTOJALA.Londonski dogovor/ugovor je sklopljen izmedju Andante i Italije sa ciljem da Italija pristupi Antanti.Srbija u tom dogovoru nije nigde ni POMENUTA.A Italiji je ponudjena cela Dalmacija.Hrvatska i Slovenija bi ostalu u A-U ili bile nezavisna katolicka Jugoslavija.Srbija bi dobila nesto od BiH i to je to.Usput bi Banat i Srem bili u sastavu Rumunije.Citajte malo,ispitujte,pre nego sto lupetate i lazete sami sebe.

  2. Ma sve je to ok, ali ja kao 74 godiste, sa na kraju njemackom univerzitetskom diplomom pamtim, da sam samo u SFRJ zivio kao covjek kome niko ne postavlja pitanje sta je po nacionalnosti a kamoli da pomisli da ga zbog toga vrijedja. Ma da je i jedna jedina tekovina ogromna je. O sigurnosti i bezbriznosti zivota za obicne ljude, ma o tome.da ne pricamo. Ne upordivo je.

  3. Jugoslovenstvo kao ustavni pojam ustav SFRJ ne poznaje dok u kraljevini je suprotno. SFRJ poznaje samo narode i narodnosti a prekrajanje geografskih banovina po nacionalnim šavovima to i pokazuje. Kralj je stvorio zemlju okrenutu na zapad pravno, ekonomski, spoljnopolitički dok Tito suprotno. Otuda i sukob do danas kao i 91-ve. Da nije bilo komunističke revolucije iz Bele crkve danas bi bili u EU i NATO kao celovita zemlja ugledna u svetu.

    1. To prekrajanje banovina je počelo u Kraljevini kada su spojili Savsku i Primorsku u Hrvatsku banovinu.

  4. Sve ove nesreče kroz koje unazad 30. godina prolaze Srbija i srpski narod, pripremili su Broz i KPJ!

  5. Ne vide kod očiju, ne čuju kod ušiju. Sve natrućano iz nacionalističkih tabloida.

    Čudi me da Čotrić, solidni aforističar, podleže uticaju svoje partije.
    Ljudi, Srbija je skoro 20 godina sama, koje je važno političko i ekonomsko pitanje rešila?

Ostavite komentar


Društvo

Sofronijeviću ukinut pritvor 10

Sofronijeviću ukinut pritvor

Srećko Sofronijević iz Zvečana, koji je uhapšen sredinom aprila na prelazu Brnjak kada je sa porodicom krenuo u pravcu centralne Srbije, pušten je da se brani sa slobode, potvrdio je danas za Kosovo onlajn njegov advokat Nebojša Vlajić.

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.