CPE: Plata koju Rio Tinto nudi zaposlenima nije dovoljna za život 1Foto: Shutterstock/Sopotnicki

Centar za politike emancipacije reagovao je povodom najave kompanije Rio Tinto da će visokokvalifikovanu radnu snagu u proseku plaćati 1.100 evra, kao organizacija koja se bori za platu za život

U svojoj reakciji na tekst objavljen u nedeljniku “Radar” pod naslovom “Od litijuma svakom stanovniku 2,6 evra godišnje”, kompanija Rio Tinto je, putem svog medijskog tima, pokušala da nam objasni koje sve benefite njihov projekat donosi Republici Srbiji.

„Na prvo mesto iz kompanije stavljaju činjenicu da će njihova investicija u fazi izgradnje otvoriti oko 3.500 novih radnih mesta, a da će na poslovima eksploatacije i prerade litijuma ostati zaposleno oko 1.300 ljudi i da je to zapravo najveća korist koju Srbija ima od ovog projekta. U svom saopštenju dalje navode da su u pitanju visokokvalifikovana radna mesta sa prosečnom neto zaradom većom od 1.100 evra. Ovom prilikom se nećemo baviti brojnim problemima vezanim za projekat Jadar, na koje su već ukazivali stručna javnost i civilno društvo, a koji se odnose na pitanje zaštite životne sredine. Kao organizacija koja se bori za prava radnica i radnika i platu za život, želimo da osvetlimo ekonomsku i socijalnu dimenziju ovog projekta“, saopštio je CPE.

Podsećaju da plata za život, prema poslednjim dostupnim podacima, iznosi 144.457 dinara, odnosno oko 1.230 evra. Radi se o plati koja je potrebna za dostojanstven život u Srbiji danas, i plati koja bi trebala da bude minimalni standard postavljen pred investitore.

„Dakle, plata od 1.100 evra, koju trijumfalno najavljuje Rio Tinto, već zaostaje za platom koja radnicima i radnicima i njihovim porodicama treba da obezbedi zadovoljenje osnovnih socijalnih i egzistencijalnih potreba. Imajući u vidu inflaciju i kontinuirano povećanje troškova života, možemo samo očekivati da će iznos plate za život, u trenutku kada je kompanija Rio Tinto zamislila početak rada svoje investicije i zapošljavanje u Srbiji, biti značajno veći od ovoga. Takođe, budući da iz kompanije govore da je reč o prosečnoj plati za visokokvalifokovane radnice i radnike, ne možemo da se ne zapitamo kolike plate će onda imati radnici i radnice sa nižim kvalifikacijama. Za koliku naknadu će se od njih očekivati da obavljaju opasan rudarski posao, dok budu živeli sa svojim porodicama u stalnoj izloženosti zagađenju?“, navodi CPE.

Plata koja je ispod minimuma dostojanstva nije nikakva razvojna šansa, bar ne za građane i građanke Srbije. Ona predstavlja samo nastavak obrazaca eksploatacije i normalizovanja siromaštva u našoj zemlji kojima se moramo odupreti, poručuju iz ove organizacije.

Deklaraciju o plati za život, koju su potpisale četiri sindikalne centrale, više od dvadeset organizacija i 3.000 ljudi, možete pročitati i potpisati na adresi https://www.platazazivot.rs/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari