Opština Negotin zaustavila je izgradnju rumunske pravoslavne crkve u Malajnici jer je inspekcija utvrdila da nije reč o kulturno-umetničkom objektu, kao što su predstavnici rumunske zajednice naveli u zahtevu za izgradnju. Zbog te odluke juče su ispred ambasade Srbije u Bukureštu protestovali predstavnici udruženja Nova desnica.

Zamenik predsednika opštine Negotin Mirko Maksimovićkaže za Danas bi u narednih nekoliko dana predstavnici lokalnih vlasti trebalo da razgovaraju sa ambasadorom Rumunije u Beogradu, kako bi se prevazišli „nesporazumi“. Maksimovićnam je potvrdio da je dozvola za izgradnju crkve oduzeta jer je „odstupljeno od plana izgradnje“, ali nije mogao da saopšti bilo kakve detalje.

Kako je Danasu rekao Vladimir Ilićiz Centra za razvoj civilnog društva, inspekcija je 16. januara ove godine izašla na mesto izgradnje i naložila zaustavljanje projekta. Uprkos obećanju predsednice negotinske opštine Radmile Gerov da se to neće dogoditi, naloženo je rušenje postavljenih temelja crkve.

– Rezolucijom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 1. oktobra 2008, državi Srbiji je naloženo da aktivno pomogne poboljšanju nacionalnih prava Rumuna u zapadnom delu zemlje. Zatraženo je da se jasno precizira odnos državnog i kanonskog prava, pošto se danas priznavanje rumunske pravoslavne crkve nelegalno vezuje za dobijanje saglasnosti SPC, kao i da se obezbede prava vlaškoj manjinskoj zajednici da ima svoju crkvu – kaže Vladimir Ilić.

On naglašava da je pre tri godine upravo Rumunija sprečila inicijativu Moldavije i Litvanije da se Srbija stavi pod poseban monitoring EU, kada je rečo zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Inidikativno je, prema Ilićevoj oceni, i to što je u odnosu na popis iz 1991. broj Vlaha sa 20.000 porastao na 40.000, a da je do sada najveći broj onih koji se izjašnjavaju kao Vlasi iznosio 102.000.

Niko iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava juče nije mogao da komentariše ovu odluku opštinskih vlasti u Negotinu.

Bukurešt zabrinut

Ministar spoljnih poslova Kristijan Dijakonesku ocenio je krajem 2008. pred Odborom za spoljnu politiku rumunskog parlamenta da je položaj rumunske zajednice u Timočkoj krajini „posebno zabrinjavajući“. Naglasio je da „prava koja se osiguraju srpskoj manjini u Rumuniji treba da se primenjuju u koliko-toliko sličnoj formi i u Srbiji“. Diakonesku je, u vezi s položajem Rumuna u zapadnoj Srbiji, rekao i da je „neprihvatljivo što ne mogu da otvore jednu crkvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari