U austrijskim medijima veoma su pozitivno primljeni stavovi patrijarha srpskog Irineja, koji se odlučno zalaže za međucrkveni dijalog s Rimokatoličkom crkvom i priključenje Srbije EU, ali nepokolebivo zastupa i stav o srpstvu Kosova i Metohije, saopštila je juče Informativna služba Eparhije srednjoevropske povodom višednevne posete poglavara SPC Austriji.


Tokom vikenda patrijarh Irinej posetio je Srbe u Lincu, osveštao parcelu za buduću pravoslavnu kapelu na srpsko groblju iz Prvog svetskog rata u logoru Mauthauzen. On je juče u bečkoj crkvi Vaskrsenja Hristovog služio svetu arhijerejsku liturgiju sa više arhijereja Srpske, Ruske, Rumunske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije, kojoj su prisustvovali i visokodostojnici RKC. Patrijarhu Irineju je tokom boravka u Beču uručena Povelja Zaštitnika fondacije „Pro Orijente“, koja je posvećena saradnji Rimokatoličke crkve sa pravoslavnim i staroorijentalnim crkvama.

Na svečanoj akademiji koju je „Pro orijente“ u njegovu čast priredila u svečanoj sali Nacionalne biblioteke Austrije, patrijarh Irinej održao je govor na temu „SPC i međucrkveni odnosi uz posebno uzimanje u obzir 1.700. godišnjice Milanskog edikta u Nišu 2013. godine“. Poglavar SPC naglasio je da „pravoslavni učestvuju u međucrkvenim dijalozima i ekumenskom pokretu usled svojih ubeđenja da jedinstvo Crkve neizbežni imperativ za sve hrišćane“.

– Ekumenski dijalog ne teži unifikaciji Crkve, već „pomirenoj različitosti“- jedinstvu u različitosti. Takav dijalog Crkvu čuva od dva podjednako opasna iskušenja – „otvorenog relativizma“ i „zatvorenog fanatizma“ – ocenio je patrijarh Irinej.

On je naglasio da „ Crkva nikad ne može da se miri sa raskolom i podelom niti da teži „nezavisnosti“ od drugih“, a da „oni koji se mire sa raskolom i podelom čine teži greh od onih koji su to izazvali jer poriču volju Božju da svi budu zajedno i jedno na kraju istorije“.

Jubilej SPC

Na jučerašnji praznik Svih srpskih svetitelja navršilo se 90 godina od obnavljanja Srpske patrijaršije. Svečano ujedinjenje SPC proglašeno je 12. septembra 1920. u dvorani patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, navodi se u „Istoriji SPC“ Đoke Slijepčevića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari