U naselju Četereže kod Žabara, sutra (subota, 18. jul) počinje dvodnevna Duhovna manifestacija „Četereško prelo“, osma po redu, u organizaciji Crkvene opštine, Mesne zajednice i Centra za kulturu u Žabarima. Manifestacija će biti otvorena pored saborne crkve u četereškoj šumi, pozdravnim govorom domaćina i predajom buklije predstavniku više od 500 učesnika iz zemlje i okruženja. Prema najavama organizatora, na „Četereškom prelu“, koje je pre tri godine poprimilo međunarodni karakter, svoje učešće potvrdili su crkveni horovi Paraćinske i Ćuprijske eparhije.

Osim koncerta duhovne muzike, održaće se i likovna kolonija, promocija knjige „Četereško prelo“ i okrugli stolovi, dok će specijalni gost u zabavnom delu programa biti beogradska glumica i pevačica Snežana Savić.

Centralni događaj manifestacije biće „Četereško prelo“, na kome će nastupiti brojna kulturno-umetnička društva, narodni pevači, igrači, svirači i zdravičari, zajedno sa pesnicima iz mlavskog i stiškog kraja. Na programu će se naći i izložbe domaće radinosti i tradicionalne hrane, uz izbor lepotice „Četereškog prela“. Organizatori očekuju veću posetu od prošlogodišnje, kada je u Četereže pristiglo preko 10.000 gostiju. Ranijih godina „Četereško prelo“ održavalo se 21. septembra, na Malu Gospojinu, ali je 2006. godine odlučeno da se ubuduće održava prvog vikenda nakon Petrovdana, jer mnogobrojni žitelji žabarske opštine, koji rade u inostranstvu, tada dolaze na godišnji odmor u zavičaj.

„Četereško prelo“ održava se pored crkve posvećene danu rođenja presvete Bogorodice, u narodu poznatijeg kao Mala Gospojina. Ova crkva podignuta je 1854. godine, kao jednobrodna građevina, u kojoj su neke od zidnih fresaka uradili ruski slikari. U porti se nalazi i crkva-brvnara, sagrađena 50 godina ranije, a obnovljena 2000. godine. U jesen 2006. godine, odmah nakon slave četereške crkve, Male Gospojine, u njenom dvorištu započela je izgradnja crkvenog konaka, vrednog 100.000 evra. Polovinu ovih sredstava, 50.000 evra, poklonio je Saša Ilić, bivši fudbaler Partizana, čiji su roditelji rodom iz susednog sela Brzohode. Površina konaka je 500 kvadratnih metara i u svom sastavu ima salu za skupove, kuhinju sa trpezarijom i prostor za stanovanje.

Od Žabara prema Petrovcu

Manifestacija se održava u četereškom lugu, na putu od Žabara prema Petrovcu, pored saborne crkve, sagrađene za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Ovu crkvu narod smatra manastirom, jer je od 1953. do 1965. godine u njoj boravilo nekoliko monahinja. U toku Prvog svetskog rata, austrijski vojnici su crkvu pretvorili u konjušnicu, dok je za vreme bugarske okupacije iz nje nestao znatan deo dragocenosti. Odmah pored nje, nalazi se i stara crkva Svetog krsta, sagrađena kao brvnara, uoči Prvog srpskog ustanka, 1804. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari