Crna Gora: Dan ustoličenja mitopolita Joanikija biće rizičan 1Foto: Screenshot/ Turistička organizacija Prijestonice Cetinje

Crna Gora ide ka jednom prilično rizičnom danu koji bi mogao, prema očekivanjima, da obiluje rizičnim situacijama, možda i sukobima, a nije urađeno dovoljno da se to spreči, izjavio je danas politički analitičar Zlatko Vujović, povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita Srpske pravoslevne crkve na Cetinju.

Vujović za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je postojalo rešenje za sve probleme, a jedno je bilo da intronizacija mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bude izmeštena sa Cetinja.

„Napetosti su se mogle izbeći i tako što je intronizacija mogla da se obavi kao verski obred i da niko na to ne obrati pažnju. Ali činjenica je da su SPC i Vlada Crne Gore insistirali da se od toga napravi jedan simbolički događaj, koji treba da nosi političku dimenziju, a ne isključivo versku. Takođe vidimo da (je) i druga (procrnogorska) strana, podstaknuta time, povukla poteze koji se mogu oceniti nespremnošću da se povuku u odnosu na stavove druge strane“, rekao je Vujović.

On podseća da je državna vlast u Crnoj Gori u rukama prosrpskih partija, a da SPC kontroliše ključna ministarstva, dok su pristalice procrnogorskih partija u opoziciji. Zato smatra da bi aktuelna Vlada i stranke vlasti trebalo da pokažu toleranciju prema onima koji će protestovati na Cetinju.

„Ako policija ne može da garantuje bezbednost prisutnima, pa čak ni novinarima, ali imamo dva rizična skupa gde pristalice jednih i drugih mogu da izazovu incidente, onda treba da se zabrane oba skupa i odlože za neka bolja vremena“, ocenio je Vujović.

Prema njegovim rečima, veća je odgovornost na prosrpskim partijama, koje su na vlasti i drže aparat sile.

„Ja se nadam da će Vlada doneti odluku da se svi skupovi na Cetinju zabrane. Ako već SPC nije spremna da odloži intronizaciju Joanikija, onda Vlada Crne Gore treba da preuzme odgovornost i ne dozvoli održavanje nijednog skupa. Sprečavanje protivnika ustoličenja da protestuju, a davanje obezbeđenja, zaštite i logistike predstavnicima SPC bilo bi diskriminacija i ograničavanje ljudskih prava“, zaključuje Vujović.

Ustoličenje mitropolita Joanikija je zakazano za 5. septembar na Cetinju.

Incident 1. septembra u Cetinjskom manastiru, između sveštenika i novinarske ekipe Televizije Crne Gore, poslednji je u nizu događaja koji su doprineli tenzijama pred najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, navodi RSE.

Za ustoličenje mitropolita SPC Joanikija, Mitropolija je medijima poslala poziv za akreditaciju. U tom pozivu se navodi da će ustoličenje u Cetinjskom manastiru početi u nedelju u 8 sati ujutru. Prethodno je mitropolit Joanikije saopštio u video poruci da ne odustaje od ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Premijer Zdravo Krivokapić je za 3. septembar zakazao sednicu Veća za nacionalnu bezbednost na kojoj će biti razmotrena situacija u Crnoj Gori u svetlu aktuelne ceremonije SPC na Cetinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari