Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je juče da se Crna Gora do sada relativno uspešno suočila sa ekonomskom krizom i pozvao međunarodne institucije da budu fleksibilnije u definisanju budućih ugovornih odnosa i aranžmana.

– Očuvali smo makroekonomsku stabilnost i izbegli recesiju – u prvom kvartalu 2009. godine realni rast BDP-a je negde oko nulte stope. To ne znači da smo u Crnoj Gori umešniji od drugih, još manje da su svi problemi ostali iza nas, ali činjenica da za ovo vreme nismo imali bankrote preduzeća i banaka, kao ni masovna otpuštanja radnika, govori da se kao Vlada i društvo sa krizom veoma odgovorno nosimo – kazao je Đukanović.

On je na otvaranju sastanka Holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke kazao da zbog takvih rezultata „očekuju da i politika međunarodnih finansijskih institucija prema Crnoj Gori bude usmerena ka ostvarivanju razvojnih ciljeva crnogorske ekonomije što podrazumeva fleksibalniji pristup u definisanju naših budućih ugovornih odnosa i aranžmana“. Crna Gora nije ušla u aranžman sa MMF-om i Svetskom bankom zbog strogih uslova koje propisuju te organizacije prilikom uzimanja kredita.

Đukanović je kazao da je opredeljenje Crne Gore da privatizuje i restrukturira preostale kompanije u državnom vlasništvu, modernizuje upravljačke strukture i unapredi infrastrukturu.

– Početak radova na izradi autoputa prema severu Crne Gore i dalje ka centralnoj Evropi, dokapitalizacija i prodaja manjinskog paketa akcija Elektroprivrede Crne Gore, zatim predstojeća turistička sezona, daju nam čvrstu osnovu za uverenje da ćemo sprečiti da Crna Gora u 2009. godini bude u minus zoni kada je u pitanju kretanje BDP-a – kazao je crnogorski premijer.

Prosečna majska zarada 468 evra

Prosečna neto zarada u maju ove godine u Crnoj Gori bila je 468 evra, što predstavlja mesečni rast od 0,6 odsto, saopštio je juče Zavod za statistiku Crne Gore Monstat. Bruto zarada u maju 2009. godine u Crnoj Gori bila je 651 evro. Potrošačke cene u maju, navodi se, u odnosu na april veće su za 0,1 odsto, a realna primanja građana su u maju porasla za pola procenta. Cene su u maju 2009. veće za 1,6 odsto u odnosu na decembar prošle godine, a najviše su porasle cene kulturnih događanja, sportskih aktivnosti, rekreacije i komunikacija. U saopštenju se navodi da su cene opreme za kuću manje za 1,8 odsto, a odeće, obuće i zdravstvenih usluga za 0,1 procenat.

Vlada od juče i formalno

Podgorica – Vlada Crne Gore juče je i formalno konstituisana u Podgorici, nakon što je Skupština Crne Gore 10. juna podržala program i sastav te Vlade i njenog premijera Mila Đukanovića. Vlada je na konstitutivnoj sednici konstatovala da nastavak reformi i prilagođavanje sistema standardima EU i NATO ostaje prioritet njenog delovanja, saopšteno je nakon sednice. Na prvoj redovnoj sednici najviše pažnje je posvećeno „definisanju optimalnog modela budućeg rada izvršne vlasti“. Pored premijera, Vladu čine tri potpredsednika i 17 ministara. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari