Voz hladnjača sa telima poginulih prilikom obaranja malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine, stigao je juče u Harkov, koji kontrolišu ukrajinske vlasti i koje su tu formirale istražni centar.

Tela žrtava leta MH17 trebalo je juče da budu predata holandskoj delegaciji, kako bi bila avionom prebačena u Amsterdam na identifikaciju, javlja Beta. Tela će, zatim, biti predata njihovim porodicama, a u slučaju stranih državljana preko službi njihovih zemalja porekla. Od 298 žrtava nesreće, 193 njih bili su državljani Holandije.

Prema navodima proruskih pobunjenika, pod čijim je nadzorom bio voz hladnjača, pronađena su 282 tela i delovi tela ostalih 16 žrtava. Inače, proruske snage su preksinoć predale u Donjecku dve crne kutije iz oborenog aviona.“Odlučili smo da predamo crne kutije malezijskim stručnjacima“, rekao je vođa separatista Aleksandar Borodaj novinarima u sedištu samoproglašene Narodne Republike Donjeck, prenosi Beta. Pobunjenici su najavili i prekid vatre u krugu od 10 kilometara oko mesta pada aviona kako bi se istražiteljima omogućio pristup. Malezijska vlada je saopštila da će zadržati crne kutije sve dok ne formira međunarodni tim za istragu.

Rusija je ponudila pomoć u istrazi o padu malezijskog aviona. To je juče saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova. „Rusija je spremna da pruži potpunu pomoć u istrazi, uključujući i angažovanje svojih stručnjaka“, navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, na rasvetljavanju nesreće treba aktivno da radi Međunarodna organizacija civilne avijacije. Moskva je pozdravila rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine i prekid borbenih dejstava oko mesta nesreće.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je juče, pred početak sednice šefova diplomatije EU da je reč o veoma važnoj sednici koja će početi izlaganjem predstavnika Holandije o obaranju aviona. Ona je, u izjavi novinarima izrazila odlučnost EU, kao i SB UN, da bude omogućen pristup mestu pada aviona i da tela poginulih budu tretirana prikladno i s poštovanjem.

„Takođe, treba da bude sprovedena istraga. Sve informacije koje ste čuli od različitih izvora treba da budu potvrđene i mi sada treba da razmotrimo posledice tog događaja“, navela je Eštonova. Kako je rekla, EU poziva Rusiju da uradi svoj deo i osigura da proruski separatisti u Ukrajini sarađuju s posmatračima i onima koji pokušavaju da istraže mesto nesreće.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da bi SAD i Evropa trebalo zajedno da rade na pooštravanju sankcija Rusiji, čime je podržala poziv predsednika Baraka Obame na sveobuhvatnu istragu o oborenom avionu. Ona je na društvenoj mreži Fejsbuk, iz sedišta te kompanije u Kaliforniji, poručila da bi oštrije sankcije stavile do znanja predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da „postoji cena koju treba platiti za takvo ponašanje“.

Boing 777, na letu od Amsterdama za Kualu Lumpur, oboren je u četvrtak, 17. jula, iznad istoka Ukrajine gde su se vodile žestoke borbe između ukrajinskih snaga i separatista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari