Za predsednika SAD Baraka Obamu ovaj avgust je izuzetno težak, a nisu prošle ni čitave dve sedmice, ocenjuje Asošijeted pres, ukazujući da je Obama na udaru kako svojih demokrata tako i opozicionih republikanaca, i da mu opada javna podrška.

Obama, koji želi da 2012. godine dobije još jedan predsednički mandat, suočio se prethodnih dana sa ponižavajućim udarcima i u sferi domaće ekonomije i u avganistanskom ratu, dok istraživanja pokazuju da i predsednik i Kongres gube podršku u američkom narodu zbog sve većeg razočaranja u način rukovođenja zemljom.

Avgust je obično mesec laganog i opuštenog življenja, kada se u Vašingtonu malo šta radi i kada su predsednik i Kongres na odmoru. Ali, samo za 11 dana ovog avgusta, vlada je za dlaku izbegla svoj prvi bankrot u istoriji, pošto su republikanci i demokrate u poslednji čas postigli kompromis o podizanju kreditnog limita, kako bi država mogla i dalje da plaća ono što je dužna.

Ali, u očima agencije Standard i Purs to je bilo nedovoljno, pa je ona u prošli petak umanjila kreditni rejting obveznica SAD sa vrhunskih AAA na AA plus, zadavši još jedan udarac poverenju u domaću ekonomiju koja se upinje da se oporavi od krize. Amerikanci žele da njihovi predsednici budu oni koji rešavaju probleme. Avaj, rezultati anketiranja pokazuju da je većinski deo javnosti izgubio poverenje u moć predsednika, ali i Kongresa.

Više od dve godine otkako je Obama postao predsednik, nezaposlenost u SAD i dalje je bolno visoka a iz američkih Federalnih rezervi stižu upozorenja da su tokom sledeće dve godine slabe šanse za značajniji privredni rast. Ovih dana, nakon postizanja kompromisa u Kongresu, Obama se našao na udaru levice, to jest svojih demokrata, jer je republikancima pružio suviše ustupaka i napustio pozicije sa kojima je dobio predsednički mandat.

Obama je napadnut i sa konzervativne desnice – republikanci tvrde da njegova politika potrošnje i poreska politika koče ekonomiju SAD.

– Obama je u klopci. Uhvaćen je onim što se dešava zbog finansijske krize u Evropi; suočava se s Kongresom gde će republikanci ukočiti u mestu njegove predloge u sferi ekonomije i rasta zapošljavanja, a gotovo da postoji konsenzus eksperata da Obama ima fundamentalni nedostatak koji je posledica njegove ličnosti – kaže Tomas Man, naučnik sa instituta Brukings.

Predsednik je ove nedelje poručio iz Bele kuće, s namerom da smiri berze, da do političke blokade u vezi sa kreditnim limitom i obaranja kreditnog rejtinga obveznica SAD nije došlo zbog finansijskog statusa zemlje već „zbog nedostatka političke volje“. Ali, ta Obamina tvrdnja nije izazvala željeni efekat, a nije pomogao ni njegov komentar da su SAD, „bez obzira šta neke agencije pričaju, uvek bile i uvek će biti zemlja sa trostrukim A rejtingom“.

Iftar u Beloj kući

Predsednik Obama je na tradicionalnom prijemu povodom muslimanskog svetog meseca Ramazana podsetio na muslimane koji su preživeli terorističke napade 11. septembra 2001. godine i zahvalio muslimanima na služenju zemlji. Obama je preksinoć ocenio da je približavanje 10. godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington dobar trenutak za podsećanje da su u napadima poginuli ljudi različitog porekla i da je među žrtvama bilo i Amerikanaca muslimanske vere. On je dodao da su Amerikanci muslimanske vere takođe odgovorili na napade i branili svoju zemlju u vojsci. U SAD „nema nas i njih, ima samo nas“, istakao je američki predsednik. Obama je, kao i njegov prethodnik Džordž Buš u Beloj kući, bio domaćin iftara – obroka kojim muslimani u večernjim satima prekidaju celodnevni ramazanski post.

Autobusom po srednjem zapadu

Kako bi odgovorio na kritike da premalo radi na sređivanju ekonomije i otvaranju novih radnih mesta, Obama je juče otišao u fabriku baterija u mestu Holand u Mičigenu da predstavi svoje planove za oživljavanje zaposlenosti, a sledeće nedelje će autobusom obilaziti američki srednji zapad i tamo govoriti o ekonomskim temama. Međutim, ove sedmice je postalo jasno da američke Federalne rezerve neće više moći da pomažu američkoj privredi kao u prethodnim godinama krize. One su u utorak saopštile da će kratkoročne kamate zadržati na sadašnjem nivou najmanje dve godine, i ta odluka je u početku doprinela rastu cena akcija, a potom njihovom novom padu, ukazavši u kojoj meri je američka ekonomija slaba u očima Federalnih rezervi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari