Manja grupa maskiranih demonstranata sukobila se u utorak uveče sa policijom u najvećim gradovima Brazila, Rio de Žaneiru i Sao Paolu. Nakon završetka mirnog protesta podrške štrajku nastavnika, u kome je učestvovalo oko 5.000 ljudi, demonstranti, koji najverovatnije pripadaju anarhističkoj grupi „Crni blok“, upadali su u prodavnice, bacali Molotovljeve koktele i zapalili policijsko vozilo.

Sukoba je bilo i u Sao Paulu, gde su opljačkane mnoge prodavnice, a prema navodima medija, oštećeno je sedam banaka. Policija je na napade odgovorila suzavcem i šok bombama. Kako prenosi brazilska štampa i svetske agencije, privedeno je više od 170 ljudi, dok su četiri policajca povređena.

Protest održan u Riju poklopio se sa Danom nastavnika. Osim pojačanog prisustva policije, na mnogim prodavnicama i bankama prozori su bili obloženi daskama zbog prošlonedeljnih velikih protesta na kojima se okupilo više od 10.000 ljudi. Policija je u Riju oko Predstavničkog doma postavila barikade, pošto je ta institucija bila meta napada dva dana ranije. Nakon tih protesta, podseća Bi-Bi-Si, pripadnici „Crnog bloka“ su palili policijska vozila, javne telefone, kese za smeće i nameštaj koji su izneli na ulice, a da bi se zaštitili od policije, koristili su metalne ploče.

Nastavnici u Riju, koji imaju podršku kolega iz drugih brazilskih gradova, traže bolje uslove za rad i veće plate. Oni štrajkuju već dva meseca, a mnogi se žale zbog toga što je vlada počela da kažnjava štrajkače. Međutim, u utorak uveče sudija Vrhovnog suda Luis Fuks rekao je za državnu agenciju da su postupci vlade nezakoniti. On je pozvao lidere sindikata i vladine zvaničnike da pokušaju da pronađu rešenje na sastanku zakazanom za 22. oktobar.

U demonstracijama od pre dva dana grupa beskućnika pokušala je da provali u Predstavnički dom u Sao Paulu. Miran protest održan je u Belo Horizonteu, a manji broj ljudi okupio se i u prestonici Braziliji, Salvadoru i drugim gradovima. Bezbednosna situacija u Brazilu predstavlja izazov za gradove koji će biti domaćini Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i Olimpijskih igara 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari