Dugo košarkaši Partizana mt:s nisu delovali tako anemično, bezidejno i sporo u Evroligi kao na sinoćnjem gostovanju u Kaunasu. Ulogu favorita na papiru ekipa Žalgirisa potvrdila je i na parketu, ali ne zato što je reč o timu vrhunskog kvaliteta, već pre svega zbog mlake i na momente bojažljive igre crno-belih, naročito u odbrani. Konačan rezultat 73:62 u korist litvanskog predstavnika na startu Evrolige, zapravo je najbolji pokazatelj odnosa snaga između sinoćnjih rivala.

 

Žalgiris – Partizan mt:s 73:62

(19:17, 24:12, 19:16, 11:17)

Hala: Darius i Žirenas sportski centar. Gledalaca: 5 000. Sudije: Drobikovski (UKR), Mihajlov (RUS), Kalpakas (ŠVE).

Žalgiris: Ćapin, Pocijus 17, Kalnetis 4, Delininkaitis 8, Klimavičius 6, Jankunas 8, Begić 6, Kuzminskas, Salenga 1, Milaknis 12, Votson 2, Kolins 9.

Partizan mt:s: Lafajet 5, Kecman 13, Klobučar 9, Jaramaz, Milosavljević 2, Katić 6, Džavaji 6, Lešić 4, Mitrović, Božić 7, Veseli 5, Đekić 5.

 

Iako je Partizan mt:s najavljivao da je dolaskom Olivera Lafajeta rešen problem na mestu plejmejkera, američki organizator igre moraće još mnogo znoja da prolije ne bi li postao barem senka Lestera Mekejleba. Trener Vlada Jovanović odlučio je da na startu utakmice Jana Veselog postavi na poziciju krila, čime je pokušao da nekako neutrališe indolentnost Branislava Đekića na poziciji četvorke, jer se Čeh često spuštao na niski post kako bi leđnom tehnikom ostvario prednost u odnosu na rivala.

Žalgiris je od starta utakmice uspeo da dominira na spoljnim pozicijama. Brzim izlaskom iz blokade i solidnim šutem iz trka Pocijus je bio najzaslužniji za prvu opipljivu prednost „zelenih“ (28:19). Partizan mt:s je sve vreme imao neverovatnih problema u organizaciji igre. Troma kretnja visokih igrača, postavljanje blokada pod lošim uglom i očajna komunikacija između spoljne i unutrašnje linije, pomalo su delovali začuđujuće za tim koji je prethodnih godina izgradio ugled u evropskim okvirima.

Mada se poprilično trudio, centar Džavaji izgledao je kao „Alisa u zemlji čuda“, a ništa bolji nisu bili Dragan Milosavljević, Jan Veseli, Bane Đekić i Petar Božić. Žalgiris je sve vreme bio u vođstvu. Da nije bilo raspoloženog Dušana Kecmana, koji je na praktičan način pokazao svojim igračima šta znači kretnja bez lopte, rezultatska prednost domaćina bila bi izražena većom razlikom. Iako je u par navrata Partizan mt:s uspeo mahom iz kontranapada da se približi rivalu, presporom i bezidejnom igrom jednostavno nije mogao da ugrozi „zelene“. Žalgiris je jednostavno kažnjavao protivnika. Nije odigrao na visokom nivou, ali je njihova komunikacija između unutrašnje i spoljne linije bila znatno bolja. Osim poraza, zabrinjava i nastup Lafajeta. Nedovoljno fizički pripremljen, Oliver je imao problema prilikom vođenja lopte, zatim u pasu i shvatanju igre, a nekoliko puta je pod neshvatljivim uglom pokušao da proigra centre. Mada se „prvi mačići u vodu bacaju“, izabranici Vlade Jovanovića moraće pod hitno nešto da promene ne samo u pristupu, već i u shvatanju košarke, u suprotnom bilo kakvi izgovori, pa čak i činjenica du su ponovo loše šutirali slobodna bacanja, neće „piti vodu“.

Trener crno-belih Vlada Jovanović istakao je nakon poraza u debitantskom meču na klupi Partizana u Evroligi da je poboljšanje odnosa prema igri preduslov da se izbegnu problemi u sledećim nastupima. „Bez obzira što je Žalgiris dobra ekipa mi nismo svojom igrom zadovoljili nivo takmičenja u kojem se nadmećemo. Ipak, porazom u gostima na otvaranju Evrolige ne možemo biti zadovoljni“, zaključio je Jovanović.

Sabonis bodrio svoje

Najbolji igrač svih vremena kada je u pitanju litvanska košarka, Arvidas Sabonis, prisustvovao je duelu između Žalgirisa i Partizana mt:s. Nakon uspešne karijere Sabonis se vratio u zemlju i često ga ljubitelji košarke mogu videti na mečevima kluba u kome je stekao osnovno košarkaško znanje.

Rezultati 1. kola

A grupa

Himki – Prokom 82:76

Žalgiris – Partizan mt:s 73:62

Kaha Laboral – Makabi 94:78

B grupa

Olimpijakos – Real Madrid 82:66

Roma – Bamberg 83:65

Unikaha – Šarlroa 84:73

C grupa

Fenerbahče – Lijetuvos 86:69

Barselona – Cibona 80:66

Sijena – Šole 76:44

D grupa

Olimpija – Efes 95:90pp

CSKA – Milano 73:88

Valensija – PAO 56:72

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari